Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Grova skämt under stand up-kväll på Rotundan

Jag tvekade innan jag sände in denna text. Rädd att bli sedd som en humorlös, överkänslig och gnällig tant. Men nazismen lyckades bland annat därför att så många var tysta och inte protesterade.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Nu är nazismen på frammarsch igen och vi som inte delar den ideologin måste säga ifrån.

Jag var på Rotundans stand-up kväll den 21 juli. Peter Wahlbeck och två till uppträdde som stå-uppare. Det är Peter Wahlbecks uppträdande jag reagerat på.

Han inledde med att berätta att han blivit kallad antisemit och SD light. Hans framträdande gav belägg för de epiteten. Flera skämt om judar och förintelsen. Bland annat beskrev han ett uppträdande på en annan ort där han, till skillnad från här, hade använt de riktigt tuffa skämten, till exempel det med askkoppen. Det är klassiska skämt om judar påstod han.

Med tydlig förtjusning berättade han att efter föreställningen hade en gammal judisk man kommit fram och skällt på honom och sagt att hans framträdande var hets mot folkgrupp. Mycket roligt tyckte Peter Wahlbeck.

Han skämtade vidare om mannen och åskådliggjorde hur han kommit dubbelvikt fram till honom. Dubbelvikt eftersom han hade en sjuarmad ljusstake runt halsen. Ett annat skämt handlade om Hitler och för hög gasräkning. Ytterligare ett skämt om Hitler och judarna.

Skämten om judarna och förintelsen var alltså inte bara en bisats och något sagt i förbigående. Peter Wahlbeck hade ett tydligt budskap han ville framföra.

Han hade också mycket att säga om afghaner och araber i Halmstad. Till exempel att hans söner hittills inte blivit nedslagna och rånade av dessa grupper. På grund av begränsat utrymme kan jag inte ge fler exempel.

Föreningen FIKA ordnar fina föreställningar och aktiviteter på Rotundan. Ungdomarna som jobbar där är trevliga och duktiga. Synd att verksamheten ska fläckas av en så osmaklig propaganda.

Kersti Good

Svar direkt

Jag hade inte tänkt svara på denna insändare men den är så elak och gemen och fylld av rena lögner så ser jag mig nödgad.

Jag vill också försvara den publik som var närvarande och skrattade högt eftersom de i denna kontext indirekt måste betraktas som nazistiska medlöpare.

När man lyfter ur ord och meningar ur sin helhet av en två timmar lång stand up- show och vinklar allt som stötande så fort ordet jude och arab används så framstår det som helt galet.

Hur ska övriga läsare veta att detta material användes i en utmärkt textrutin som handlar om alla religioner, och avslutas med att jag raljerar över den värsta religionen av alla, nämligen ateismen.

Om det är en tröst så kan avslöja att inget av det jag berättar om har hänt i verkligheten. Det är lögner till 90 procent. Generaliseringar.

Allt från rökskadade sexartiklar i Ullared till judiska män med ljusstakar runt halsen, allt för att få folk att skratta åt allt och inget i en salig galen blandning.

Sådan är jag. Mvh

Peter Wahlbeck