Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skribenterna är engagerade i Barnvagnsmarschen. ”Pandemin är global, arbetet mot mödradödlighet måste också vara det”, skriver BVM-ambassadörerna. Bild: TT/arkiv
Skribenterna är engagerade i Barnvagnsmarschen. ”Pandemin är global, arbetet mot mödradödlighet måste också vara det”, skriver BVM-ambassadörerna. Bild: TT/arkiv

Gravid i pandemin – en fråga om liv och död

För första gången på 30 år ökar mödradödligheten i världen. Det är ett tydligt trendbrott efter att siffrorna annars sakta gått ner.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Att bli gravid kan på många håll i världen innebära en risk för livet. Varannan minut dör en kvinna på grund av att hon blivit gravid. Det är en pågående katastrof vi sällan pratar om.

Just nu pågår samtidigt en annan humanitär kris, coronapandemin. Som i alla kriser drabbas kvinnor och flickor hårt, särskilt i utsatta områden och fattiga samhällen. Coronakrisen är inget undantag.

För första gången på 30 år ökar mödradödligheten i världen. Det är ett tydligt trendbrott efter att siffrorna annars sakta gått ner. En ny undersökning från The Lancet har sammanställt ett 40-tal olika studier som har gjorts i sammanlagt 17 länder. Den visar en betydande ökning av mödradödlighet och även en ökad andel dödfödda foster, utomkvedshavandeskap och sämre psykisk hälsa bland gravida kvinnor. Särskilt i låg- och medelinkomstländer.

Orsakerna spås vara minskad och försämrad mödravård i spåren av pandemin snarare än sidoeffekter av viruset i sig.

Undersökningen visar att pandemin inneburit minskad tillgång till mödravård, försämrade hälsovårdssystem, ändrade samhällsstrukturer och påverkan på världens ekonomi genom lockdowns, störningar i vården, rädsla att gå till vårdinrättningar.

Mödradödligheten går att förebygga med ökad finansiering och politisk vilja. Pandemin har satt ljus på behovet av förbättrade och mer jämlika hälsosystem, av mer jämställda samhällen och av mer politiskt samarbete. Vi behöver koordinera arbetet bättre mellan stater, FN-organ och organisationer inom civilsamhället. Det är nödvändigt för att år av minskad mödradödlighet i fattiga delar av världen inte ska gå förlorade. Pandemin är global, arbetet mot mödradödlighet måste också vara det.

Vi kan göra skillnad för mödradödligheten i världen det är därför vi väljer att engagera oss i Barnvagnsmarschen, tillsammans – på varsitt håll.

BVM-ambassadörerna i Laholm, Halmstad, Varberg och Kungsbacka;

Ida Nylander, Angelica Lindblad, Emelie Sissokho Terner och Emily Clarkson