Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Roger Larsson

Gratis parkering kommer bara att skapa mer problem

Jag har full förståelse för de som tror att gratis parkering och p-skiva skulle lösa problemen med cityhandeln.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Jag tror blint på citys framtid”, 8/10.

Om det är gratis parkering så kommer väl folk flockas till stan för att shoppa? Tyvärr är verkligheten precis tvärtom, gratis parkering kommer bara skapa mer problem.

Vad blir konsekvensen när de p-platser i Halmstad som tidigare varit dyrast plötsligt blir gratis? Jo, många som tidigare parkerat i områdena utanför röd zon kommer söka sig till p-platserna i centrum för att slippa betala avgift. Det som kommer hända är att antalet lediga p-platser i röd zon kommer minska markant (om det ens kommer finnas några kvar) medans söktrafiken kommer öka enormt mycket i stället. När man inte hittar någon ledig plats leder det till frustration och irritation och många kommer i stället välja att åka till Hallarna eller Flygstaden.

Jo, men om det är begränsat till max två timmar gratis parkering så ska inte det kunna hända, tänker kanske den oinsatte. I en perfekt värld där alla alltid följer reglerna kanske. Men verkligheten är att det skulle bli ett omfattande och utbrett fuskande. Boende och arbetande i centrum kommer utnyttja möjligheten till gratis parkering och helt sonika flytta sin bil lite grann så kan de stå två timmar till. Nä, men så beter sig väl folk inte? För ett antal år sedan fanns det miljöbilstillstånd som en del kunde skaffa. Tillståndet berättigade fyra timmar gratis parkering i gul och blå zon och två timmar gratis i röd zon. Tyvärr missbrukades detta, speciellt i röd zon och man stod parkerad i områdena hela sin arbetsdag. Det var relativt få av alla bilägare som kunde skaffa ett miljöbilstillstånd, men med p-skiva och gratis parkering skulle plötsligt alla som har en bil få samma möjlighet.

Att tro att gratis parkering är lösningen är som att skjuta sig själv i foten. Det är inte kostnaden för parkering som gör att cityhandlarna har svårt att hålla sig flytande. Det är snarare näthandeln i kombination med Hallarna och Flygstaden som gör det svårt.

Parkering

LÄS MER: Så kan Halmstads centrum utvecklas

LÄS MER: Några kronors höjning avskräcker nog inte besökare

LÄS MER: Vem vill ha ett centrum där lokaler gapar tomma?