Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Gratis buss till alla borde vara en självklarhet för miljöns skull

Varför ska kommunal trafik kosta?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag vill att Hallandstrafiken, och alla andra kommunala bussbolag ska införa gratis bussresor för alla inklusive barn och pensionärer.

För det första: Om vi skulle införa gratis bussresor skulle fler personer välja buss före bil, vilket skulle leda till en bättre miljö. Miljön är ett akut problem som vi människor måste lösa. Om alla tänker på miljön, och gör sitt bästa så kommer våra barnbarnsbarn förmodligen komma få leva i en fin miljö. (En insändare på Arbetarbladet tycker ungefär likadant).

På hemsidan Natur och Miljö skriver de att 66 procent av våra resor görs av personbilar, och bara 26 procent görs av kollektivtrafik. Detta måste vi ändra på.

För det andra: Om man åker buss mycket så kan man lära känna nya människor. Det kan leda t]ill att det blir trevligare att åka buss, än att åka bil.

För det tredje: Pensionärer och barn har ofta inte bil. Pensionärer kan redan i många kommuner åka kollektivtrafik gratis (det står det på SVT Nyheter) men jag vill att alla kommuner ska införa detta. Då kan de åka buss till ställen de vill, utan att slösa en massa pengar på det. För barn som till exempel bor långt ifrån skolan kan de åka buss till skolan, som annars blir väldigt dyrt att åka varje dag. Alla har faktiskt inte så mycket pengar.

Vem ska betala det här? Det är för dyrt.

Jag vill att skatten ska räcka till gratis bussresor. Man kan antingen höja skatten en smula, eller så kan man minska på pengarna som går till onödiga saker. Till exempel köpte försvaret nya helikoptrar men det tog så lång tid att få dem så de var tvungna att köpa in nya helikoptrar för 4,7 miljarder medan de väntade.

När helikoptrarna äntligen hade kommit så kostade de nästan 250 000 kronor per flygtimme man använde dem. (Detta har jag läst i en debattartikel på SVT Nyheter).

Snälla, hjälp mig, gör någonting!

Det kan vara att demonstrera, skicka in fler insändare eller nästan vad som helst.

Anonym 11-åring