Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Golfbilar, användes förr i tiden endast på och runt golfbanor, menar skribenten. Bild: Stefan Bennhage
Golfbilar, användes förr i tiden endast på och runt golfbanor, menar skribenten. Bild: Stefan Bennhage

Golfbilar en fara på gång- och cykelvägar

Så här års dyker de upp lite överallt i Halmstad, som i Tylösand och Frösakull med omnejd. Inte bara då runt golfbanor utan även vid affärer, på stigar samt gång- och cykelbanor.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Så kallade golfbilar, användes förr i tiden endast på och runt golfbanor. Så är inte längre fallet. Så här års dyker de upp lite överallt i Halmstad, som i Tylösand och Frösakull med omnejd. Inte bara då runt golfbanor utan även vid affärer, på stigar samt gång- och cykelbanor. Inte sällan framförda av ungdomar.

Bara på senare tid har jag beskådat ett antal farliga situationer, både för förare och dem som de möter. Potentiella kollisioner med cyklister och äldre människor som får hoppa åt sidan när en golfbil kommer farandes.

Det känns inte tryggt att golfbilar framförs på detta vis och synnerligen inte då unga personer släpps ut på egen hand. Jag är medveten om att det kan finnas olika klassificeringar på golfbilar och det vore tacksamt om polisen både kan utföra kontroller samt gärna även informera exakt kring vad som gäller här. Oavsett bör fotgängare och cyklister respekteras och inte behöva stå åt sidan eller trängas med golfbilar.

I kontakt med Halmstads kommun uppges att "endast gående och cyklister får nyttja gång- och cykelbana" samt "även om en golfbil teoretiskt sett skulle kunna klassas som moped klass 2 så anser vi att det är olämpligt att de färdas på gång- och cykelbanor på grund av deras bredd".

Ägare till golfbilar - det vore tacksamt om detta respekteras och även att era ungdomar inte släpps ut på egen hand i dessa fordon, för ärenden till exempelvis ICA. Och om polisen i Halmstad har en annan åsikt, tas den gärna emot. Ser fram emot en respektfull dialog kring detta bekymmer.

Tomas