Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni anländer till en ceremoni i Palazzo Chigi i Rom den 23 oktober. Bild: Alessandra Tarantino
Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni anländer till en ceremoni i Palazzo Chigi i Rom den 23 oktober. Bild: Alessandra Tarantino

Global tystnadskultur

Auktoritära högernationalister har flyttat fram positionerna i flera länder. Vart är världen på väg?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ofattbart att någon någonsin kan rösta för högerpolitik! Är nutidsmänniskorna så helt omedvetna om världshistorien. Högervindar blåser kallt igen, även i vårt land. Låt oss aldrig glömma vilka det var som hjälpte nazisterna till makten! Man behöver bara se vad som händer runt om i världen!

I Italien ser man det senaste exemplet där Italiens bröder vann valet, partiet som är anhängare av Mussolinis fascism! Framröstad premiärminister är Meloni, en kvinna som varit med från början och medverkade i att starta partiet. Vid sin sida har hon bl.a. Berlusconi. Italiens beroende av rysk gas och olja gör att de håller sig väl med Ryssland.

Auktoritära högernationalister har flyttat fram positionerna i flera länder. Vart är världen på väg? Följden blir orättvisor som skapar motsättningar, ilska, klassklyftor, protester, oro, upplopp och demonstrationer. Allas lika värde och grundläggande mänskliga fri- och rättigheter respekteras inte i diktaturer! Godtycklighet, respektlöshet, flexibla regler och alternativ fakta är oftast legio. Propaganda, förföljelse av oliktänkande och hatisk populistisk retorik hindrar människor från att uttrycka sin åsikt och engagera sig politiskt.

Opponenterna som protesterar smutskastas och utsätts för repressalier av korrupta ledare! Anklagelser fabriceras, pressen regleras, journalister hotas. Förtryck, våld, gripanden och fängslanden brukar användas för att tysta ned motståndare. De stämplas som terrorister, som till varje pris skall oskadliggöras, ofta med hjälp av polis och militär, s.k. säkerhetsstyrkor för att återställa ordningen.

Efter valet med maktskiftet ser man redan tendenser till att även Sveriges demokrati är i fara! Tankar om manipulation som har påverkat valresultatet har funnits och s.k. troll har upptäckts. SD:s ideologi har redan påverkat och tycks köra över de övriga! Att dessa lierar sig med ett främlingsfientligt parti med en icke helt rumsren bakgrund förklaras av valresultatet, men visar också att moderater precis som man anat inte står så långt ifrån.

Makt, ära och pengar är drivande. Mycket vill ha mer! När näringspolitiken gynnas får roffarna företräde framför den allmänmänskliga mjukare politiken! Folk vill ha starka ledare men det förödande är att de riskerar att få narcissistiska sådana!

A. L. Bertilsdotter.