Vad kan då glädjeämnet vara i vår tid och på vår plats? I vårt idéprogram lyfter vi fram sådant som vi tror och hoppas kan vara till glädje, skriver representanter för Öppen kyrkan – en kyrka för alla (ÖKA) och ger exempel på detta.
Vad kan då glädjeämnet vara i vår tid och på vår plats? I vårt idéprogram lyfter vi fram sådant som vi tror och hoppas kan vara till glädje, skriver representanter för Öppen kyrkan – en kyrka för alla (ÖKA) och ger exempel på detta. Bild: Johan Nilsson/TT

Glädjeämnet ska bli synligt och möjligt för alla att få del av

Vad kan då glädjeämnet vara i vår tid och på vår plats? I vårt idéprogram lyfter vi fram sådant som vi tror och hoppas kan vara till glädje

ANNONS
|

Vad är det egentligen som skiljer en kristen från andra? Gustaf Wingren (1910–2000), professor i systematisk teologi i Lund 1951–1977 svarade en gång på den frågan så här: ”Vad den kristne har och som omgivningen inte har, det är – skulle man kunna säga – ett glädjeämne. Det är allt, men det är ganska mycket”.

Öppen kyrkan – en kyrka för alla (ÖKA) är en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp som ställer upp i kyrkovalet den 19 september. Vi finns i valet till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och i en del församlingar även till kyrkofullmäktige. Utgångspunkten i vårt bidrag tar vi i det som just Gustaf Wingren ger som svar på inledningens fråga. Vi vill inte sortera människor och kyrkotillhöriga efter någonting som bygger murar eller skapa gränser utan i stället verka på ett sådant sätt att glädjeämnet blir synligt och möjligt för alla att få del av.

ANNONS

Vad kan då glädjeämnet vara i vår tid och på vår plats? I vårt idéprogram lyfter vi fram sådant som vi tror och hoppas kan vara till glädje: Barn och ungas plats i församlingen och en tydlig koppling till Svenska Kyrkans Unga – barn och ungas egen demokratiska organisation. Ett tydligt stöd till hbtq-personer där Svenska kyrkans egen processmodell för inkludering och öppenhet – Regnbågsnyckeln – blir utbredd och använd i Svenska kyrkans alla församlingar. En modell som vi i ÖKA lokalt nu fått gehör för också i Halmstads församling.

Långsiktigt och hållbart ta ansvar för miljö och klimat, vilket bland annat resulterar i att ÖKA inför årets kyrkomöte lägger en motion om klimatkonsekvensanalys, inspirerade och påhejade av Svenska Kyrkans Unga. Svenska kyrkan som alla medlemmars kyrka med fortsatta direktval till kyrkans alla tre nivåer.

Det största glädjeämnet är att vi var och en, som en konsekvens av att vi har vårt ursprung och vårt mål i Gud, har möjlighet att göra skillnad, för världen, för varandra och för oss själva.

Karin Janfalk, ledamot i Kyrkomötet för Öppen kyrka

Robert Carlsson, ordförande i Öppen kyrka, Halmstads församling

ANNONS