Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Glädjande att vi är överens om statlig finansiering

I sin replik på min debattartikel anför Jonas Bergman att Halmstad utan en flygplats skulle hota försvarets verksamhet och att näringslivet skulle minska sin personal.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Jonas Bergman (M), 11/3.

Jag tror inte ett dyft på dessa argument. Att man skulle lägga ner försvaret i Halmstad för att man får åka 30 till 40 minuter till Ängelholm (20 minuter om man samarbetar med Helsingborg om snabbtåg) eller ta tåget från Halmstad till Stockholm är inte seriösa argument.

När försvarsanställda skall åka till högkvarteret i Stockholm är det först 20 minuter med tåg från Arlanda sedan ytterligare 20 minuter med tunnelbana till Gärdet. Jag har inte hört att man tänker flytta den verksamheten.

Så jag vidhåller min kritik att de pengar (cirka 140 miljoner kronor på en tioårsperiod för flygplatsen) hade gjort bättre nytta i välfärden för barn- ungdomar och gamla.

Även när jag hade förmånen att vara KS-ordförande försökte dåvarande Luftfartsverket genom sin GD sälja flygplatsen till kommunen. Jag vägrade med motiveringen att driva flygplatser är en statlig angelägenhet och icke en kommunal. Flygplatsen blev kvar.

Västerås kommun har nu beslutat att lägga ner sin flygplats med motiveringen att underskottspengarna behövs i välfärden. Det tar cirka en timme med tåg till Arlanda. Det skall bli intressant att se om ABB lägger ner sin verksamhet i Västerås.

Det glädjer mig dock att Jonas Bergman delar min uppfattning att det skall vara statliga pengar som driver flygplatsen och inte kommunala, så jag tar gärna Jonas utsträckta hand och skall göra vad jag kan för detta. Men då skall det vara huvudparten som finansieras och inte några statliga allmosor, för då är det bättre att inleda ett samarbete med Helsingborg och Ängelholm om flygplatsen där.

Jörgen Andersson (S)

LÄS MER: Flygplatsen får 15,5 miljoner kronor i förlustbidrag

LÄS MER: Nytt minusresultat för flygplatsen – allt färre flyger

LÄS MER: Satsa inte på det oviktiga fossila flyget