Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT
Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT

Ge kungen pension som alla andra

Nu har man för avsikt att avskaffa värnskatten, och regeringsföreträdare klappar sig själva på axeln och berömmer sig i vanlig ordning.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

”Vi skall sänka skatten för pensionärerna”. Nåja, bara för de som har en pension över 17000 kronor per månad!

Man tänker så klart på sin egen situation. En skattesänkning på en politikerpension är grädde på moset. Nej, det är fel väg att gå! Börja med att likställa pensionsförmånerna så att till exempel en rikspolitiker får samma beräkningsgrunder vid sin pensionering som gemene man. Dessutom bör man som parlamentsledamot/regeringsmedlem/kommunal- eller regionpolitiker inte få full pension förrän vid fyllda 67 år.

Visst, ett förtida uttag vid 62 års ålder går bra men då blir naturligtvis beloppet lägre.

En besparing för skattebetalarna vore naturligtvis att man avskaffar monarkin som kostar stora summor.

Ge kungen och drottningen pension som alla andra, resten av det så kallade kungahuset bör ställa sig till arbetsmarknadens förfogande eller leva på de pengar som de rimligtvis har samlat ihop under mångårigt bidragstagande. Statschefens plikter kan man sköta som man gör i Schweiz.

Och avskaffa onödiga myndigheter! Ett exempel är ”Myndigheten för stöd till trossamfund”. Det är inte statens åtagande att uppmuntra/stödja vidskeplighet!

Göran Torkelsson