Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldre som grupp har blivit allt friskare. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Äldre som grupp har blivit allt friskare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gör upp med ålderismen på arbetsmarknaden

I dag upplever många ett alltför abrupt slut på yrkeslivet – därför behöver vi underlätta att trappa ned i steg.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Äldre som grupp har blivit allt friskare. Trots det fortsätter vi att med lagar, regler, ekonomi och starka normer trycka ut seniorer från arbetsmarknaden – samtidigt som vi har stor kompetensbrist. Det är ett alltför snävt synsätt, präglat av ålderism, som innebär ett slöseri med mänskliga resurser. Så kan vi inte fortsätta.

Därför föreslår Kristdemokraterna omfattande reformer som stärker rätten att jobba längre, under mer flexibla villkor, samtidigt som vi underlättar för arbetsgivare att anställa äldre.

• Utöka rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden kraftigt: först från 69 till 72 år och i ett andra steg, efter en utvärdering, till 75 år. Då tar vi bättre tillvara äldres kompetens och utmanar föreställningen om när man ”ska” gå i pension.

• Öka flexibiliteten och möjligheten att succesivt övergå i pension genom rätt för arbetstagare och arbetsgivare att välja en lägre tjänstgöringsgrad ned till 50 procent för 69+. I dag upplever många ett alltför abrupt slut på yrkeslivet – därför behöver vi underlätta att trappa ned i steg.

• Inför helt borttagen arbetsgivaravgift från 69 års ålder. Att minska kostnader för äldre, samtidigt med regelförändringar som gynnar möjligheterna för äldre att jobba, underlättar för arbetsgivare.

• Stärk jobbskatteavdraget för 69+ med upp till 925 kronor i månaden. I kombination med större möjligheter att arbeta kommer då fler seniorer i bristyrken som lärare, ingenjör, sjuksköterska, polisutredare eller barnmorska att fortsätta arbeta.

• Ändra reglerna så att alla tjänstepensionsavtal kan pausas. I dag är det i många fall inte möjligt när man väl börjat ta ut sin tjänstepension. Det försvårar flexibilitet och att gå tillbaka till yrkeslivet.

För den som inte kan eller vill arbeta längre – där hälsan kanske inte tillåter efter ett långt och slitsamt yrkesliv – ska det självklart fortsatt finnas möjlighet att gå i en trygg pension. Men för att göra utträdet ur arbetslivet mer flexibelt och ett personligt val grundat på den egna livssituationen behövs ett nytt synsätt som möjliggör för den som vill och kan att jobba längre.

Jakob Forssmed (KD), ekonomiskpolitisk och äldrepolitisk talesperson

Jörgen Nilsson (KD) toppkandidat Laholm

Helene Nilsson (KD) kandidat Laholm