Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändare och svar om kulturbevakning i lokaltidningen. Bild: TT/arkiv
Insändare och svar om kulturbevakning i lokaltidningen. Bild: TT/arkiv

Gör HP verkligen rätt bedömningar?

Framtiden kommer att undra: Hände ingenting lokalt kulturellt på tjugotalet?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag läser måndagens HP. På de eminenta sportsidorna finns reportage från 14 lokala evenemang. Föregående vecka har musikstaden Halmstad bjudit på minst fem högkvalitativa evenemang, besökta sammanlagt av lika många besökare som de 14 idrottsevenemangen samlat. Men HP har under några år valt bort att följa den lokala kulturen.

Chefredaktören och ägarna har bestämt att vi som läser HP inte är intresserade. HP:s och andra lokaltidningars nyhetsvärdering formar invånarnas del av världen. Betydelsen av lokala kulturevenemang liksom av mer omfattande och större lokala frågor av intellektuell art eller kulturpolitiska granskningar (det finns ju massor att göra) syns inte i tidningen. Möjligtvis på ledarplats där Mattias Karlsson nån enstaka gång berör sådana frågor. Men ägarna och chefredaktören säger att vi som bor inte är intresserade. Hur vet man det? Ja, man ser vad som klickas på. Men det som inte finns kan inte klickas på.

HP har väldigt bra reportrar och till exempel Anders Holmer har nyss gjort en mycket god insats med serien om kvinnliga kommunala chefer som sparkats. Så visst ska jag fortsätta prenumerera. Och lägg för allt i världen inte ner den lokala sporten, det är inte min avsikt.

Som exempel rekryterar Blekinge Läns Tidning just nu lokal kultur- och nöjesredaktör. Men i HP skrivs till 95 procent om nationella saker inom nöje- och kultur. Här skyller man på brist på pengar och att vi inte är intresserade. På den sista punkten har ni fel. Det visar fem fantastiskt fina konserter i Halmstad bara i föregående vecka. Framtiden kommer att undra: Hände ingenting lokalt kulturellt på tjugotalet?

Men det klart att det tycker inte Viveka Hedbjörk att hon har något som helst ansvar för. Och det har hon kanske inte heller. Kanske bara jag som fortfarande tänker att den som driver eller äger tidningar vill förändra samhället till det bättre?

Ulf Fembro

Svar direkt

Att HP har valt bort att bevaka den lokala kulturen stämmer inte. Vi har absolut minskat på förhandstexter om kultur och till exempel recensioner, eftersom ett relativt litet antal läsare tog del av det materialet.

Jag vill inte heller jämföra olika avdelningar och hur mycket resurser som vi lägger på sport, kultur eller nyheter. Det finns säkert exempel på att vi ibland prioriterat fel – konstigt vore det annars.

Men HP är i första hand en nyhetsförmedlare och vi har valt att rikta våra resurser mot just nyheter, det okända och oväntade. Det innebär inte att vi väljer bort den lokala kulturen och vi ska inom kort se över vår bevakning av kultur- och nöjeslivet i södra Halland, med förhoppningen att hitta nya ingångar som lockar en bred läsekrets.

Om HP gör rätt bedömningar eller inte, är en intressant fråga. Ett svar på den frågan visar sig i antalet prenumeranter och just nu får vi fler och fler betalande läsare.

Viveka Hedbjörk

chefredaktör