Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Busstrafik ska vara tillgänglig och det för alla, inte bara de som är stadsbor, anser insändarskribenten. Bild: Roger Larsson
Busstrafik ska vara tillgänglig och det för alla, inte bara de som är stadsbor, anser insändarskribenten. Bild: Roger Larsson

Gör det möjligt att välja kollektivtrafik

Var inte förvånade över att folk väljer bilen i stället för bussen med tanke på hur mycket man förlorar av att resa kollektivt.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Hallandstrafiken – Det bästa resvalet … När den finns där. Bussarna i Halmstad är opålitliga, försenade och inte minst, helt okoordinerade. Var inte förvånade över att folk väljer bilen i stället för bussen med tanke på hur mycket man förlorar av att resa kollektivt. Det är dags att hitta nya lösningar och tänka något utanför boxen, anpassa kollektivtrafiken efter invånarnas behov.

Jag gör mer än gärna en insats för klimatet och jag betalar mycket hellre för en bussbiljett än bensin. Detta tror jag många Halmstadbor kan hålla med mig om. Därför ska ansvariga se till att vi ska kunna välja ett miljövänligare transportmedel utan att behöva offra flera timmar i veckan på att vänta på bussar. Dessutom ska de vara tillgängliga för alla, inte bara stadsfolk.

Exempelvis går linje 318 från resecentrum mot Simlångsdalen vid ett tillfälle en minut efter linje 145 mot Ljungby. Varför ska två stora bussar, den ena helt tom, köra efter varandra? Det belastar trafiken, skapar frustration och är inte det minsta klimatsmart. Hur svårt kan det vara att skjuta fram 318 en halvtimme?

Jag inser att det inte bor så många ute på landet och att det inte är lönsamt att köra en hel buss bara för att ett fåtal personer ska kunna ta sig hem. Därför föreslår jag minibussar, alltså bussar med en halverad kapacitet, för glesbebyggda orter utanför Halmstad.

I vinter blir det extra viktigt att spara in på så många kostnader som möjligt. Gör det lätt att välja rätt – investera mer i kollektivtrafiken.

Gymnasieelev från Simlångsdalen