Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gårdsförsäljning är en efterlängtad reform som kan få stor betydelse för ett flertal dryckesproducenter, inte minst på den halländska landsbygden, skriver tre representanter för C. Bild: Pontus Lundahl/TT
Gårdsförsäljning är en efterlängtad reform som kan få stor betydelse för ett flertal dryckesproducenter, inte minst på den halländska landsbygden, skriver tre representanter för C. Bild: Pontus Lundahl/TT

Gårdsförsäljning är bra för hela Halland

I Centerpartiet tycker vi det är självklart att man borde kunna köpa med sig några öl eller en flaska vin om man varit på besök hos Wapnö Gårdsbryggeri, Ästad Vingård eller någon annan lokal producent.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det är mycket glädjande att den statliga utredningen kring gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker nu är färdig och visar att förslaget är fullt genomförbart. I utredningen framkommer att gårdsförsäljning kan införas utan att riskera vare sig monopolet eller folkhälsan. Precis så som vi i Centerpartiet har menat under många års tid.

Halland är en region med många dryckesproducenter. Enligt ”Dryckesbranschrapporten 2021” har Halland 33 tillverkare av alkoholhaltiga drycker, vilket gör det till landets fjärde producenttätaste län. Flest tillverkare återfinns i Kungsbacka och Halmstad, men även i övriga kommuner produceras såväl öl och vin som starkare drycker.

Flera av de halländska tillverkarna erbjuder provsmakning eller har byggt upp restauranger för att kunna sälja sina produkter där de tillverkas. Vissa tillverkare har även butiksförsäljning av drycker med lägre alkoholhalt, men ingen har i dag rätt att sälja ifrån hela sitt sortiment. I Centerpartiet tycker vi det är självklart att man borde kunna köpa med sig några öl eller en flaska vin om man varit på besök hos Wapnö Gårdsbryggeri, Ästad Vingård eller någon annan lokal producent.

Genom att tillåta gårdsförsäljning gynnas såväl besöksnäringen som matturismen i Halland. Det är en efterlängtad reform som kan få stor betydelse för ett flertal dryckesproducenter, inte minst på den halländska landsbygden.

Det var Centerpartiet som inom ramen för Januariavtalet drev igenom att det skulle göras ytterligare en utredning kring gårdsförsäljning av alkohol. Nu är den klar och vi förväntar oss att regeringen skyndsamt går från ord till handling och lägger ett skarpt lagförslag på riksdagens bord. Gårdsförsäljning är en reform som är bra för hela Halland.

Christofer Bergenblock (C), kommunalråd, Varberg

Jenny Axelsson (C), kommunråd, Halmstad

Anna Roos (C), oppositionsråd, Hylte