Solceller på Ästad vingård.
Solceller på Ästad vingård. Bild: Annika Karlbom

Funderingar kring ny solcellspark

Det är ett välkänt faktum att solpaneler är den "smutsigaste" formen av elproduktion i vårt land, anser skribenten.

ANNONS
|

Några funderingar kring den planerade solcellsparken i Lilla Tjärby. Man blir ju genast nyfiken på hur Eolus kommit fram till att anläggningen ska minska mängden koldioxid med 24 000 ton årligen. Svensk elmix (med huvudsakligen vatten- och kärnkraft) beräknas ha ett utsläpp/en påverkan på cirka 15 gram CO2/kWh. Solpaneler har en påverkan på cirka 28g/kWh, om de inte är tillverkade med kolkraft i exempelvis Kina, då blir påverkan en helt annan.

Detta skulle i så fall innebära en ökning av koldioxidutsläppen under panelernas livslängd på cirka 1 680 ton årligen, motsvarande cirka 560 bilar. Men förmodligen är det så att elen kommer att exporteras till kontinenten, och säljas via PPA-avtal (pris och "volym" är bestämt under x antal år) till något bolag som har behov av att minska sin CO2-påverkan (så kallad greenwashing). Det är ett välkänt faktum att solpaneler är den "smutsigaste" formen av elproduktion i vårt land (eventuellt kommande havsvindkraft kommer dock att bli ännu sämre).

ANNONS

Om elen som produceras ändå är tänkt att exporteras, varför överhuvudtaget i så fall bygga i Sverige? Och om elen är tänkt att användas/säljas inom landets gränser är ju detta poänglöst, då normal elmix är väsentligt renare. Sen har ju solpaneler en stor, och naturlig, nackdel till, den producerar ju inte mycket under ett antal timmar dagligen, då de flesta av oss antagligen också vill ha el.

I korthet - jag har mycket svårt att se nyttan med planerna.

Inte övertygad

ANNONS