Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

FUB oroas över förändringar

Inom FUB i Halmstad-Hylte, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, oroas vi över de diskussioner som pågår inom Halmstads kommun just nu. De handlar om förändringar inom daglig verksamhet och boendeverksamheterna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Att arbeta inom daglig verksamhet är ett yrke som skiljer sig väsentligt från att arbeta inom en boendeverksamhet.

Det ena arbetet handlar om ett pedagogiskt arbete med att stimulera till meningsfulla aktiviteter eller reella arbetsuppgifter och utveckling av den enskilda individen.

Boendearbetet handlar i första hand om att erbjuda stöd i omvårdnad och hemmalivet.

Synen på dessa viktiga arbeten får inte vara att det är samma sak att arbeta med daglig verksamhet som boendeverksamhet, det tyder i så fall på kunskapsbrist.

För båda yrkesrollerna behövs kunskap om olika funktionsnedsättningar men därutöver olika kunskap och kompetens utifrån yrkesrollen.

De förslag till förändring som nu verkar vara på gång innebär att personal från daglig verksamhet ska gå in och jobba helger i boendeverksamheterna? Ska boendepersonalen även arbeta dagtid i daglig verksamhet? I så fall varför?

De flesta behöver färre relationer med personal och inte fler. Har man en funktionsnedsättning, som exempelvis utvecklingsstörning, blir det särskilt svårt att förstå och förhålla sig till många olika personer. Det blir svårt att bli sedd som den person man är. Många lever i stort sett hela sitt liv med personal runt om sig. Det blir många relationer.

Utvecklingsstörda själva säger att de ser daglig verksamhet som ett arbete och personalen som sina arbetskamrater. Man vill inte att arbetskamraterna ska komma hem och exempelvis hjälpa en att duscha och så vidare.

Möjligheten för personal att få arbeta heltid som norm är ju bra och ska bidra till bättre livskvalitet för personalen, men det borde inte ske på bekostnad av att livskvaliteten försämras för personer med funktionsnedsättning.

Den personalbrist som väntar vårdyrkena är oroande. Vi tror att ett sätt att möta detta är tydliga yrkesroller med tydliga arbetsuppgifter och inte blanda lite av varje.

Inom FUB är vi oroande över de signaler om förändringar som är på gång, och ingen samverkan har skett med oss. Detta trots att LSS-lagen föreskriver det.

Det är ändå vi anhöriga som känner dem bäst!

Styrelsen för FUB i Halmstad/Hylte

LÄS MER: Ella Kardemark (KD): ”Förstår att personalen är orolig”

LÄS MER: LSS-personal i protest mot nytt sätt att jobba: ”Idiotiskt”

LÄS MER: Nu får det vara nog med huvudlösa lösningar