Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Frågan är om de vågar?

Min uppfattning av politikernas uppgift är att de ska prioritera välfärdens uppgifter utifrån de förutsättningar och den budget som ges och får röster utifrån vad de vill åstadkomma.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi står nu för en klimatutmaning som måste hanteras. Vi behöver inte lägga energi på mer klagan och problembeskrivning i Sverige. De flesta har förstått och de som förnekar detta behöver vi inte bry oss om. I stället behöver vi lägga all energi på att diskutera vad som behöver göras.

Detta innebär att vi på statlig, regional och kommunal nivå behöver prioritera och besluta vad vi ska sluta göra för att frigöra pengar till investeringar i klimatet. Vi kan inte fortsätta tro på skattehöjningar eller låna pengar. Vi måste börja se vad vi kan sluta med och omfördela pengar till (precis som Lyxfällan för privatpersoner).

Svenska Freds och Greenpeace har förstått detta och föreslår i en debattartike i Aftonbladet 14/1-20 att pengar som investeras i försvaret i stället borde gå till klimatet. Jag kan delvis hålla med, men helt hålla med om att omprioriteringar krävs.

Låt oss säga att Sverige ska investera 500 miljarder under tio år i klimatet (utan lån eller skattehöjningar) för att nå uppsatta klimatmål. Då är ett alternativ att minimera försvaret som enligt artikeln kommer kosta 59,8 miljarder. Ett annat är att vi under 10 år ställer in biståndet, eller en kombination av båda. Ett annat synsätt är att vi lägger ner onödiga myndigheter. Det finns flera andra bra möjligheter.

Jag kan inte säga vad som är rätt eller fel. Stora investeringar kommer krävas. Det är politikernas uppgift att visa hur de menar allvar med att genomföra de åtgärder som krävs, komma med förslag på hur vi ska omfördela så att vi medborgare kan rösta. Frågan är om de vågar, eller om de är för rädda för att förlora väljare i nästa val.

AJÖ