Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkomröstningen kring hotellbygget debatteras. Bild: Johan Nilsson/TT
Folkomröstningen kring hotellbygget debatteras. Bild: Johan Nilsson/TT

"Folkomröstningen" får inte bli skendemokrati

Det är viktigt att alla går och röstar och därmed visar att vi vill ha närdemokrati samt att politikerna därefter respekterar vad resultatet blir.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Bra att den kommande folkomröstningen blir på en egen dag (den 23 januari 2022)

Eftersom folkomröstningar i Sverige bara är rådgivande, så är det mycket viktigt att samtliga partier tydliggör innan hur man tänker agera om det blir ett nej eller ja.

Det är stor risk att det annars bara blir skendemokrati. Det vill säga om man nu skulle göra tvärtemot folkomröstningens vilja.

I demokratins namn är det bra och fint att lyssna på väljarna/kommuninvånarna. I dessa tider är nödvändigt.

Valdeltagandet blir högre om vi alla vet att det har betydelse vad vi röstar på.

Egentligen är det fel att kalla det för folkomröstning. Det är ju i sanningens namn alltså en rådgivande röstning det handlar om. Det är alltså inte någon riktigt demokrati om man nu inte skulle göra som invånarna vill. Demokratin skall ju utgå ifrån folket.

Nu kan man fundera på hur valrörelsen blir. Drygt 8 000 kommuninvånare har alltså skrivit på för att till stånd en folkomröstning men de har förmodligen inget större kapital och någon organisation att driva en valrörelse på, för ett nej.

Mot detta står sedan bland annat byggföretagen som har gott om kapital för att driva fram sitt förslag, det vill säga ett ja.

Kommunen kommer förmodligen att fortsätta verka för ett ja.

Avslutningsvis är det alltså viktigt är att alla går och röstar och därmed visar att vi vill ha närdemokrati samt att politikerna därefter respekterar vad resultatet blir.

Kommuninvånare