Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En folkomröstning om hotellbygget på Österskans är kanske inte det bästa, ur ett historiskt perspektiv. Bild: Arkivbild
En folkomröstning om hotellbygget på Österskans är kanske inte det bästa, ur ett historiskt perspektiv. Bild: Arkivbild

Folkomröstning sällan bäst i längden

Jag har inga synpunkter på hotell eller inte på Österskans, utan det jag vänder mig mot är denna övertro på folkomröstningar på lokal nivå.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Om vi vid varje kontroversiellt spörsmål skulle ha folkomröstning, så skulle det vara förödande för utvecklingen i samhället. All utveckling skulle stanna, och all energi skulle gå åt att bevara det gamla. Jag har inga synpunkter på hotell eller inte på Österskans, utan det jag vänder mig mot är denna övertro på folkomröstningar på lokal nivå. Jag är för öppna demokratiska val där vi väljer våra förtroendevalda, och låter dem besluta, då de oftast har större kunskaper i de aktuella fallen.

Här följer några exempel på hur vår stad skulle sett ut om vi hade folkomröstat i dessa speciella tillfällen. Vi hade haft vänstertrafik i Sverige för att ta något nationellt i Halmstad. Järnvägsleden hade inte funnits idag. Den skär genom de västra delarna av stan, som en varm kniv i ett smörpaket. Kan ni tänka er hur det sett ut på Slottsbron i rusningstid. Vårt fina biblotek hade inte funnits, utan en dyr renovering av det gamla fanns i diskussionerna. Vårt välkända och fina idrottsområde Sannarps idrottsplats hade inte funnits, då alla dessa planer hade legat utspridda över stan, om folket hade fått bestämma.

Sist men inte minst skall jag nämna sporthallen. Denna mögel och fukthärd och den sämst handikappanpassade anläggning i stan, kämpade folk för att behålla. Det cirkulerade namnlistor och folk som inte varit i sporthallen på tjugo år skrev under en lista på "Bevara sporthallen". Nu blev det inte så, utan politikerna bestämde att Halmstads Arena skulle byggas. Vi har idag en av Europas bästa idrottsanläggningar, som kan tillgodogöra alla idrottsgrenar, och även en utmärkt arena för konserter och andra arrangemang.

Med denna erfarenhet säger jag bara. Låt det inte gå till folkomröstning.

Rune Petersson