Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Sol, vind och vatten är framtidens energikällor, menar skribenterna. Bild: Michael Sohn
Sol, vind och vatten är framtidens energikällor, menar skribenterna. Bild: Michael Sohn

Folkkampanjen står för sol, vind och vatten

Kärnkraftsenergin tillhör en förfluten tid.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Slutreplik. Svar på insändaren ”Folkkampanjen kör med fantasisiffror”, 3/5.

Det finns många argument mot kärnkraftsförespråkaren Lars Wiegert i HP 3/5 (”Folkkampanjen kör med fantasisiffror”). Vid inget annat energislag – sol, vind, vatten – finns radioaktivt avfall. Det är bara kärnkraften som använder uran, en råvara som måste brytas i andra länder med stor förstörelse av jord och vatten som konsekvens.

Terrororganisationer är intresserade av att angripa kärnreaktorer för att komma åt nukleärt material. Det behövs för att tillverka kärnvapen. Barsebäck stängdes för 20 år sedan. Även om verket inte är i drift har det bemannats under dessa år. Demonteringen av ett kärnkraftverk är en flerårig process för att ta hand om verkets radioaktivt smittade komponenter. Vem står för kostnaderna?

Att investera i kärnkraft är dyrt och tar mycket tid. Kostnaderna för förnybar energi har sjunkit under de senaste tio åren – med över 80 procent vid solceller och 60 procent vid vindkraft – medan kostnaderna för kärnkraftsenergin har stigit med det dubbla, allt enligt beräkningar av Lazard, ett etablerat ekonomiinstitut.

Kärnkraftsenergin tillhör en förfluten tid, sol, vind och vatten är framtidens. Behövs fler bevis än havererade Tjernobyl och Fukushima?

Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen

Susanne Gerstenberg

Lena Angviken

Gunaino Enqvist

Per Wikholm