Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärnkraft som energikälla samt Tjernobyl debatteras. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kärnkraft som energikälla samt Tjernobyl debatteras. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Folkkampanjen kör med fantasisiffror

Vissa vill skrämmas om kärnkraft.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”Vi vill inte glömma den fruktansvärda katastrofen och dess följder”, 26/4.

Till årsdagen för Tjernobyl vill vissa aktörer skrämmas om kärnkraft. I år är det FmKK som sticker ut med osakligheter i denna tidning den 26/4.

Nej, det var inga 600 000 döda

Det finns många uppskattningar mer eller mindre seriösa. Enligt WHO (1) framgår följande:

Initialt dog cirka 50 av de 200 000 som deltog släcknings- och uppröjningsarbetet samt nio barn av sköldkörtelcancer. En population om 600 000 som omfattar uppröjarna, de evakuerade och boende i de mest kontaminerade områdena har fått signifikant höjd stråldos. I den gruppen beräknas teoretiskt 4 000 förtida dödsfall inträffa på grund av Tjernobyl.

Eftersom en fjärdedel av befolkningen dör av cancer av andra skäl, blir 4 000 dödsfall på grund av Tjernobyl fördelat på 80 år inte statistiskt relevant och man kommer inte kunna påvisa någon ökning av cancerfallen på grund av Tjernobyl i långtidsförloppet.

Samtidigt dör enligt WHO (2) sju miljoner varje år av luftföroreningar. De kommer inte från kärnkraft.

Utsläppen till skog och mark är under kontroll

De har dock minskat betydligt så att endast cesium-137 finns kvar (3). Det var värre efter provsprängningarna på Novaja Semlja på 1960-talet, men då var det inga stora rubriker.

Slutförvar kan lösas med mycket kortare förvaringstid

Det finns kunskap och metoder att återvinna (4) använt bränsle och samtidigt minska både volym och förvaringstid. Det nu planerade slutförvaret är en politisk lösning.

Kärnkraft har låg klimatpåverkan

Det framgår av seriösa analyser över hela livscykeln. FN:s klimatpanel IPCC:s rapporter (5) visar att klimatmålet 1,5 grader är svårt att nå utan en ökning av kärnkraft.

Våra kärnkraftverk byggdes utan subvention med skattepengar

I den blandekonomi som rådde på 1900-talet byggde Sverige 12 reaktorer på 15 år. Samtidigt sänktes elpriset och var lägst när den senaste reaktorn var klar. Då hade vi fått ett fossilfritt elkraftsystem och ett elpris som andra länder avundade oss. Enda subventionen var statliga kreditgarantier på lån, som var slutbetalda innan kraftverken nådde sin halva livstid.

Lars Wiegert

Civilingenjör med 40 år i elkraftens tjänst

Fotnot. Referenser: (1) WHO: Chernobyl – The true scale of the accident, (2) WHO: 7 million premature deaths annually linked to Air pollution, (3) SSM: 35 år efter Tjernobyl – Spåren finns kvar men suddas sakta ut, (4) KTH: Kärnkraftsprofessor vill skapa framtidens reaktor, (5) IPCC: Special report – Global warming of 1,5 oC. Summary for policy makers.