Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mariupol, Ukraina, torsdagen den 24 februari 2022. ”Bombningarna måste stoppas omedelbart”, skriver två representanter för Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen. Bild: Evgeniy Maloletka
Mariupol, Ukraina, torsdagen den 24 februari 2022. ”Bombningarna måste stoppas omedelbart”, skriver två representanter för Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen. Bild: Evgeniy Maloletka

Folkkampanjen fördömer den ryska invasionen

Bombningarna måste stoppas omedelbart. Vad som behövs är en omfattande vapenvila, tillbakadragande av alla trupper och en återgång till förhandlingsbordet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen (FMKK) fördömer Rysslands militära aggression mot Ukraina. Bombningarna måste stoppas omedelbart. Vad som behövs är en omfattande vapenvila, tillbakadragande av alla trupper och en återgång till förhandlingsbordet.

Det finns ingen militär lösning, bara en politisk lösning baserad på principerna om internationell rätt och gemensam säkerhet. Nato måste också backa från sin expansion.

Det som gör situationen särskilt allvarlig är risken för att kärnvapen kommer till användning eller att något eller några av Ukrainas 15 kärnkraftverk angrips. Det skulle kunna leda till död och förödelse långt utanför Ukrainas gränser. Det skulle också kunna medföra att sjukvården och energiförsörjningen i Ukraina havererar – den senare är till drygt 50 procent beroende av kärnkraft.

Även den nyligen påbörjade kärnavfallshanteringen på det avlysta området vid Tjernobyl hotas av de militära angreppen på ukrainsk mark.

Vi vill påminna om vikten av att Sveriges regering signerar och att riksdagen ratificerar FN:s kärnvapenförbud.

Jan Strömdahl, ordförande FMKK

Susanne Gerstenberg, styrelseledamot FMKK