Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Använd alltid flytväst och ta hand om och se efter dina båtgrannar i sommar!” Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Använd alltid flytväst och ta hand om och se efter dina båtgrannar i sommar!” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Flytväst på stora och små

Använd alltid flytväst och ta hand om och se efter dina båtgrannar i sommar!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I Sverige finns närmare 1 miljon fritidsbåtar och kanoter och fler än 2,2 miljoner svenskar tillbringar delar av sin fritid på sjön i någon av dessa. Med tanke på det stora antalet personer som utövar båtliv har vi ett väldigt tryggt och säkert båtliv i landet.

De allvarligaste olyckorna har sjunkit i antal under lång tid. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre och tyvärr omkommer varje år runt 20 personer i olyckor relaterade till fritidsbåt och kanot. Den siffran skulle kunna halveras om alla bar flytväst när de var ute med båten!

Framförallt äldre och män är överrepresenterade i den dystra statistiken. Det är ovanligt att barn och ungdomar råkar riktigt illa ut i båtolyckor - de vet nämligen att flytvästen alltid ska sitta på!

Ytterligare en riskfaktor är hamnar och tilläggningsplatser. Mycket få allvarliga olyckor sker i öppna vatten och i hårt väder, tvärtemot vad man kanske tror.

Däremot förolyckas tyvärr flera personer varje år i eller intill den hamn, brygga eller vik som de har förtöjt i eller vid. Det kan vara på väg hem efter en trevlig kväll iland eller så triviala saker som att trampa snett på väg iland eller ombord. Här är det viktigt att vi tänker på varandra, tar hand om varandra och ser till att vänner och båtgrannar kommer hem till båten, kommer iland och ombord tryggt. Men även att om man behöver gå upp om natten meddelar sin egen besättning om vart man går och när man förväntas komma åter.

Så använd alltid flytväst och ta hand om och se efter dina båtgrannar i sommar! Då kommer den positiva trenden med allt färre allvarliga olyckor inom båtlivet att fortsätta, trots att vi blir fler på sjön varje år.

En riktigt glad och trygg båtsommar önskar Västkustens Båtförbund.

Jonas Turitz, ordförande

Västkusten Båtförbund