Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fly för livet – en ständig kamp för överlevnad

Kvinnor flyr för livet, och den 8 mars vill vi uppmärksamma att vi ser er som kämpar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

S-kvinnors tema för internationella kvinnodagen är i år ”Fly för livet”. Det är en skildring, en uppmaning, ja – rent av en stor push till alla oss som kan påverka att vi måste ta vårt ansvar. Många kvinnor befinner sig på ständig flykt hela livet. Det kan handla om att fly från ekonomiskt våld, psykiskt och fysiskt våld, eller att försöka fly för livet från ett annat land. Det kan innebära att behöva fly sin bostad, fly med barn, lämna sin familj som när flickor/kvinnor flyr från heders­våld.

Vi kräver att det används samma krafttag mot mäns våld mot kvinnor som mot gängvåldet. Nu har regeringen tillsatt 350 utredare inom polisen som ska få spetskompetens för att stoppa våldet mot kvinnor, vilket är ett välkomnat beslut, men det finns mycket kvar att göra. Kommunerna måste ta sitt ansvar. Det är kommunerna som ansvarar för att se till att det finns skydd och stöd för kvinnorna och barnen, såsom skyddande boenden. I dag brister det både i kompetens och ansvar i kommunerna och där vill vi särskilt påpeka allvaret i de konsekvenser som uppstår. Kvinnor undviker att lämna sina män för att alternativet inte är tryggt nog. Det behövs också ett tydligt samarbete mellan kommuner och kvinnojourer eftersom det är där kompetensen finns.

Det behövs ekonomiskt och psykologiskt stöd men framför allt behövs det boenden. Kvinnor behöver få en chans att börja ett nytt liv där de inte riskerar livet för att misshandeln fortsätter och för att de ska kunna röra sig fritt, som att till exempel hämta barnen på förskolan.

Carina Ohlsson (S)

förbundsordförande S-kvinnor

Christel Eriksson (S)

distriktsordförande S-kvinnor Halland

Elina Berg (S)

klubbordförande S-kvinnor Laholm

Malin Karlsson (S)

klubbordförande S-kvinnor Halmstad

Ulla Lindén (S)

klubbordförande S-kvinnor Falkenberg

Katarina Eiderbrant (S)

klubbordförande S-kvinnor Varberg

Maj-Britt Rane Andersson (S)

klubbordförande S-kvinnor Kungsbacka