Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I stället för att slopa det fria skolvalet borde staten se till privata skolor endast får drivas av icke vinstmaximerande ägare, tycker skribenten. Bild: JESSICA GOW / TT
I stället för att slopa det fria skolvalet borde staten se till privata skolor endast får drivas av icke vinstmaximerande ägare, tycker skribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Flumskole-pedagogiken måste först avskaffas

Mattias Karlsson har i en ledare om det fria skolvalet återigen markerat att han står betydligt närmare Socialdemokraterna än Liberalerna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå ledaren ”Den marknadiserade skolan skapar vinnare – och förlorare”, 17/4.

I första hand borde Karlsson arbeta för att de allmänna skolorna får en kvalité och kunskapsnivå som gör att föräldrarna vill ha sina barn i dessa skolor. Ett grundläggande skäl till det fria skolvalet är att ge alternativ till en skola, som inte förmår leva upp till föräldrarnas förväntningar. Nedmonteringen av skolan började med Olof Palme och har sedan oavbrutet fortsatt under socialdemokratisk ledning med vissa avbrott under borgerliga regeringar.

Det finns en negativ sak med de alternativa skolorna och det är att riskkapitalister köpt upp skolkoncerner och det talar mot det fria skolsystemet. Men i stället för att slopa det fria skolvalet borde staten se till privata skolor endast får drivas av icke vinstmaximerande ägare. Med tanke på hur muslimska skolor fungerar borde möjligheten för religiösa organisationer att driva skolor också upphöra. Ett förbud som av demokratiska skäl måste omfatta även kristet drivna skolor.

Fristående skolor behövs så länge samhället inte garanterar god kunskapsnivå i det allmänna skolväsendet. Den av socialdemokratin omhuldade flumskolepedagogiken måste först avskaffas. Tyvärr lär det ta tid innan detta blir en verklighet.

Staffan Holmgren

Svar:

Först och främst, jag välkomnar ett avskaffande av de religiösa friskolorna i Sverige, oavsett vilken konfession de bekänner sig till. Dessutom är det inte bra att friskoleföretagen kan ta ut vinster på sina verksamheter.

Däremot vänder jag mig mot Staffan Holmgrens förklaring att ”flumskolepedagogiken” har en stor betydelse för den svenska skolan. Möjligen gäller det som en historisk förklaring till de försämrade kunskapsresultaten, men i dag är det snarare valfriheten som är boven i dramat och som är orsaken till att skolsegregationen ökar.

Det är inte föräldrarnas förväntningar som ska styra den svenska skolan; inte sällan prioriterar föräldrar höga betyg för sina barn framför att betygen ska vara rättvisa. I stället är det är elevernas möjligheter till en bra skolgång som ska vara vägledande.

Den möjligheten ges inte till alla elever så länge som vi har släppt loss marknadskrafter med ett fritt skolval och en rörlig skolpeng i den svenska skolan, och som leder till allt större skillnader mellan elever och mellan skolor.

Mattias Karlsson

politisk redaktör