Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: TT/arkiv
Bild: TT/arkiv

Flera insatser krävs för att motverka ensamhet

Under mitt ordförandeskap har flertalet åtgärder vidtagits. I höst kommer det bland annat att anordnas en invånardialog för att föra dialog med invånarna hur vi tillsammans kan möta denna utmaning.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Ingrid Gunnarsson, 9/8.

Andra åtgärder hemvårdsnämnden vidtagit är Satsa friskt som är en hälsosatsning för personer över 79 år. I takt med att är andelen äldre i samhället ökar så ökar också behovet av hälsofrämjande och förebyggande åtgärder.

Rekreation, socialt stöd och fysisk motion är grundläggande för äldres hälsa. Därför ser vi i hemvårdsnämnden ett behov av nya sociala arenor för att motverka isolering och ensamhet. Genom Satsa friskt för personer över 79 år vill vi försöka hitta formerna för bibehållen hälsa längre upp i åldrarna.

På senaste sammanträdet beslutade också hemvårdsnämnden att prova att skapa nya sociala arenor för att ha kvällsöppet på Karl den XI:s och Harplinges restaurang. Likaså har förvaltningen fått ett uppdrag att tillsammans med pensionärsrådet KPR utreda möjligheten att ha en måltidsvän, då vi har kunskap om att social isolering också många gånger gör att äldre äter sämre. Sen 2017 har förvaltningen också startat konceptboende på alla äldreboenden i Halmstad vilket innebär att äldre erbjuds aktiviteter och utevistelser kopplat till olika intresseområden såsom exempelvis sång/musik, konst, kultur och mat. Denna satsning ger tydliga resultat i Socialstyrelsens årliga mätning då kommunen förbättrar det sociala innehållet i vardagen för Halmstads äldre med 9 procent.

Det krävs insatser på alla nivåer i samhället för att motverka ensamhet bland seniorer, vi är på god väg men långt ifrån i mål.

Ann-Charlott Mankell (M)

ordförande i hemvårdsnämnden

LÄS MER: Kul att kommunen satsar på oss äldre

LÄS MER: Tack för att ni deltog i projektet

LÄS MER: Satsa friskt för äldre – succén fortsätter

LÄS MER: Kvällsöppet på restaurang Karl XI utreds

LÄS MER: Pålsbo blir konceptboende för äldre