Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenterna tar upp satsningar på solceller. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Insändarskribenterna tar upp satsningar på solceller. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Flera idéer kring satsningar på solceller i Laholm

Tankar kring planer på en solcellspark i Laholm.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

När trion som satsade på storskalig vindkraft i Laholm nu vill gå vidare till att anlägga en solcellspark i kommunen (HP 8 juni 2021) kan det bli resultat. Till att börja med på blyga 15 hektar. Att hela södra Sverige är speciellt gynnsamt för solstrålningarna lärde vi oss redan på 1990-talet av solenergiexperten Petri Heikkinen, Halmstad, när gräsrötterna anordnade en energiutställning i Hallbergska stallet, Laholms Sparbanks lokal.

Större och större. Varför inte börja med att plåstra igen kommunala, kyrkliga och privata byggnader med solceller så som alltmera görs i Tyskland?

Och om det ska bli någon solcellspark på en marktäckande yta – varför inte lämna utrymme för betesmark? På Hero:s solcellspark i Katrineholm vandrar får mellan solcellspanelerna.

Senaste nytt om solceller går att lära av ett prisbelönat växthus i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen: växthuset som står på en halv hektar åkermark är täckt med 2 700 solmoduler. 75 procent av solljuset släpps genom ända ner till växterna. Extrem värme avskärmas och jorden hålls fuktig genom en smart solcelldriven bevattningsteknik. Växthusets solpaneler försörjer dessutom omkring 150 närbelägna villor med el. Allt större värme och torka på grund av klimatförändringarna kommer att minska skörden i hela Europa. Det var drivkraften för uppfinnarna. www.energieagentur.nrw.

Vi kan berika åkermarken med en speciell och mångfaldig solcellspark!

Vänsterpartiet i Laholm la en motion ”Solcellspark” till kommunfullmäktige i februari 2020.

Ett av förslagen var att Laholms kommun skulle starta redan 2020 en mindre solcellsförsöksverksamhet på lämpligt område, eller på någon kommunal fastighet exempelvis skola/förskola där barns/elevers delaktighet och lärande inkluderas.

Vi väntar fortfarande.

Susanne Gerstenberg

Lennart Johansson

Vänsterpartiet i Laholm