Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Fira ditt skyddsombud den 21:e oktober!

Skyddsombuden är den bästa garanten vi har för bra arbetsmiljö.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ingen kan säga exakt hur många olyckor och tillbud som avvärjs på grund av skyddsombudens insats, däremot kan vi alla vara säkra på att vår arbetsmiljö hade varit sämre om dom inte fanns.

På de flesta arbetsplatser är skyddsombudets kunskaper uppskattade av såväl medarbetare som av chefer. Men tyvärr finns det fortfarande ställen där de i stället för att få uppskattning, motarbetas. Svenskt näringsliv vill skapa sämre förutsättningar för ett bra skyddsarbete genom att ersätta de regionala skyddsombuden med ombud som arbetsgivaren har utsett. Det kan vi aldrig gå med på! Ett skyddsombud måste vara opåverkad av arbetsgivaren för att kunna utföra sitt uppdrag. Den svenska arbetsmiljölagstiftningen utgår ifrån att både arbetsgivare och arbetstagare tar ett ansvar arbetsmiljön och då är skyddsombuden instrumentet från arbetstagarsidan. Skyddsombuden är våra att utse, inte arbetsgivarens!

Anställningstryggheten och skyddsombuden är två hörnstenar i den svenska modellen. Att inte ha en fast anställning innebär dålig arbetsmiljö och ökad risk för ohälsa och sjukdom. Därför tar till exempel skyddsombuden strid mot visstidsanställningar. Om förslaget till en förändrad arbetsrätt blir verklighet så kommer det att bli enklare att säga upp personal. Och då frågar vi oss: Vem vill vara skyddsombud och ta strid för sina arbetskamrater när det kan leda till att man blir uppsagd och att facket ej längre kan ogiltigförklara uppsägningen?

Vi vet att skyddsombuden gör ett oerhört viktigt och bra jobb och att de är värda att fira. Den 21/10 är det skyddsombudets dag så passa på att tacka ditt skyddsombud!

Pierre Ericsson, Ordförande LO-facken i Halmstad.

Helén Ung Lee, Ordförande LO-facken i Kungsbacka/Varberg.

Magnus Johansson, Ordförande LO-facken i i Laholm.

Emelie Lindqvist, Ordförande LO-facken i Falkenberg.

Tommy Andersson, Ordförande LO-facken i Hylte.