Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur ser möjligheten för invånarna att påverka ett sådant här strategiskt viktigt dokument egentligen ut?, skriver två representanter för C apropå arbetet med en ny översiktsplan i Halmstad. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Hur ser möjligheten för invånarna att påverka ett sådant här strategiskt viktigt dokument egentligen ut?, skriver två representanter för C apropå arbetet med en ny översiktsplan i Halmstad. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Finns viljan att lyssna?

Centerpartiet har de senaste veckorna haft många samtal med bekymrade och engagerade invånare som upplever att trots att de fört fram sina synpunkter på både möten och i yttranden så blir de inte lyssnade på.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Hur vår kommun ska utvecklas är en viktig fråga som behandlas i den översiktsplan som processats fram under en tid. Hur ser möjligheten för invånarna att påverka ett sådant här strategiskt viktigt dokument egentligen ut?

Många synpunkter har lämnats under processens gång men vilket genomslag får de egentligen? Centerpartiet har de senaste veckorna haft många samtal med bekymrade och engagerade invånare som upplever att trots att de fört fram sina synpunkter på både möten och i yttranden så blir de inte lyssnade på. Det är allvarligt om invånarna i vår kommun upplever att det inte finns något intresse av att ta del av de synpunkter som kommer in under samrådsperioden och att de kan generera förändringar i förslaget till översiktsplan.

Centerpartiet anser att det är oerhört viktigt att låta den demokratiska processen ha sin gång och faktiskt låta de samrådssynpunkter som kommer in från engagerade medborgare och organisationer kunna ge avtryck i form av en förändrad slutprodukt. Vi kommer fortsatt vara tydliga med vilka förändringar vi önskar se inför att översiktsplanen klubbas.

Vi har konstruktiva förslag på hur Halmstad kan utvecklas, både knutet till staden och våra orter utan att bygga bort stora delar av vår viktiga jordbruksmark. Vi ser också att den granskningsversion som nu är ute på remiss inte i tillräcklig omfattning lever upp till de hållbarhetstankar som finns med i de inledande delarna vilket behöver korrigeras innan beslut fattas.

För att Halmstads kommuns invånare verkligen ska finna det meningsfullt att formulera sina synpunkter och förslag, behövs en politik som är medveten om de inspel som gjorts och med argument bemöter skälen att inte gå förslagen tillmötes.

Just därför har vi under hela processen läst in oss på materialet, samtalat med kommuninvånare och medlemmar, arbetat hårt med att få igenom yttrande för att förbättra dokumentet i de politiska forum som står till buds – kan de andra partierna säga detsamma?

Marie-Helene Bergstrand (C)

Yngve Kihlberg (C)

LÄS MER: Föreningar kritiserar ÖP-arbetet: ”Spel för gallerierna”

LÄS MER: Omarbetad framtidsplan får speciell presentation