Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad city. Bild: Jari Välitalo
Halmstad city. Bild: Jari Välitalo

Fastighetsägarna utvecklar city

Halmstadborna förtjänar Sveriges bästa utbud av möten, avkoppling, butiker och upplevelser. Vi kan inte lösa allt på en gång, men tillsammans kommer vi dit snabbare än vad många tycks tro!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Lars Broman, 10/2.

Lars Broman, med ett förflutet inom Hyresgästföreningen, går till angrepp mot centrumutvecklingsarbetet i Halmstad i allmänhet och fastighetsbranschen i synnerhet. Den besynnerligt formulerade huvudfrågan han ställer sig själv är ”… om det är lämpligt att fastighetsägarna kan tillföra något gott?”

Branschorganisationen Fastighetsägarna samverkar med Halmstads kommun och Halmstads City inom ramen för utvecklingsprogrammet Stadens Hjärta. Många framgångsrika konkreta åtgärder som exempelvis ombyggnaden av Brogatan och Storgatan har genomförts. Fastighetsägarna har riktat kritik mot vissa aspekter som samordningen inom kommunen, men sedan en tid tillbaka är vi definitivt på rätt väg med nyanställning av kommunal centrumutvecklare och många spännande utvecklingsåtgärder på gång.

Fastighetsbranschen har förutom de mer strategiska frågorna även ökat de operativa insatserna genom bildandet av Fastighetsägare i Centrum Halmstad (10 privata fastighetsföretag i centrum och med HFAB, Halmstad City, Fastighetsägarna och konsultföretaget Croisette som partners). FCH har i samverkan med Halmstad City bidragit med bland annat presentkortskampanjer för att handla i city och återbetalning av kundernas parkeringsavgifter.

Även om det privata initiativet är utomordentligt lovvärt håller jag med Broman om att det behövs en långsiktigt hållbar lösning från kommunens sida med två timmars inledande kostnadsfri parkering.

Lokalhyrorna har sannolikt sjunkit rent generellt de senaste åren, men långt viktigare är att fastighetsbranschen i många fall öppnat upp för flexibla hyresvillkor så att hyresgästerna å sin sida inte är bundna av fleråriga avtal utan har möjlighet att säga upp med i vissa fall kanske blott några månaders framförhållning. Det minskar risken avsevärt om verksamheten skulle drabbas av problem.

FCH-gruppen arbetar även, i samverkan med Croisette, målmedvetet och metodiskt med verksamhetsetableringar. Genom flera nyetableringar och omflyttningar av befintliga butiker har antalet vakanta lokaler i city minskat väsentligt.

Svaret på den inledande frågan är att varje samverkanspart måste tillföra positiva bidrag inom det man råder över och kan påverka bäst. Halmstadborna förtjänar Sveriges bästa utbud av möten, avkoppling, butiker och upplevelser. Vi kan inte lösa allt på en gång, men tillsammans kommer vi dit snabbare än vad många tycks tro!

Per Arbin

ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Halmstad