Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jacquelyn Martin

Falskt om DDT

Håkan Bengtsson använder samma försåtliga debatteknik som i de falska nyheter som sprids vitt och brett.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Håkan Bengtsson, 18/5.

Man rycker ut en detalj och förstorar upp den, ungefär som att göra en höna av en fjäder. Nu senast skriver han bland annat följande:

”DDT-förbudet har drabbat cirka en miljard människor som dött av malaria, för att man totalförbjöd i stället för att reglera användningen under en avvecklingstid.”

Visst sågs DDT som mirakelmedlet som en gång för alla skulle utrota malaria. Men det blev inte så och en viktig anledning var att malariamyggorna ganska snart utvecklade resistens mot DDT.

Dessutom har just en reglerad användning fortsatt in i dessa dagar. Enligt WHO har tolv stater tillåtit reglerad DDT-användning mot malaria nu under 2010-talet.

Det handlar om en användning med snäva villkor, inte minst för att man vill undvika storskaliga negativa effekter (som utvecklande av resistens och spridning i näringskedjorna).

Än en gång har du alltså fel, Håkan Bengtsson, och du bör läsa på bättre. Än en gång bör du lära av Greta Thunberg och skaffa dig en mera fullständig bild av det som sker på jorden.

Anders Wirdheim