Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Falskt om ”alarmisterna”

I HP 24 april undrar Håkan Bengtsson retoriskt när vargen kommer och avfärdar därefter i princip alla miljölarm de senaste 50 åren som fel. De som slagit larm har varit ”alarmister”.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Svar till Håkan Bengtsson, 24/4

I HP 24 april undrar Håkan Bengtsson retoriskt när vargen kommer och avfärdar därefter i princip alla miljölarm de senaste 50 åren som fel. De som slagit larm har varit ”alarmister”.

Men vet Håkan Bengtsson vad han talar om, och hur stor är sanningshalten i det han själv för fram? Frågorna är befogade, och jag skulle kunna bemöta samtliga exempel han tar upp. Men av utrymmesskäl begränsar jag mig till två exempel:

”Boken ’Tyst vår’ påstod att fågelsången i skogen skulle upphöra på grund av miljöproblem”, skriver Bengtsson och tar författaren Rachel Carsson som exempel på en ”alarmist”.

Nej, Håkan Bengtsson, Rachel Carson var inte en alarmist. Tvärtom har vi henne att tacka för att en giftkatastrof kunde stoppas i tid. Efterkrigstidens användning av bland annat DDT och kvicksilverpreparat slog oerhört hårt mot många däggdjur, fåglar och fiskar, inte minst arter i toppen av näringskedjorna. Men tack vare ”Tyst vår” stoppades eller begränsades giftspridningen i tid – innan vargen åt upp Rödluvan, det vill säga innan gifterna fick omfattande verkningar även på människor. Boken angreps häftigt av företrädarna för den kemiska industrin, men trots det fick den en enorm betydelse för synen på giftanvändning. I dag anses den vara en av 1900-talets allra viktigaste böcker.

Det andra exemplet gäller isen på havet i Arktis. Håkan Bengtsson skriver att denna is är ”fortfarande kvar och håller på att växa”. Visserligen växer isen till sig varje höst när det blir kallt, men sett över hela året är trenden mycket tydlig: Arktis istäcke krymper stadigt.

I stället för att sprida falska nyheter, tycker jag att Håkan Bengtsson ska göra som Greta Thunberg. Denna otroligt pålästa tjej håller sig strikt till det som forskarna är överens om och hon ger därmed röst åt vetenskapen. Till skillnad från alla falska nyheter som sprids, har hennes budskap tyngd.

Anders Wirdheim