Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fakturan skickas dit den hör hemma

De senaste 16 åren har Region Hallands val och prioriteringar i upphandling av inkontinenshjälpmedel och sondmateriel, haft en mycket stor påverkan på min sons tillvaro. Tyvärr mycket sällan till det bättre.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Hjälpmedel som varit avgörande för en fungerande vardag och ett värdigt liv har hastigt, utan förvarning ersatts med andra. Man har pressat priserna och kompromissat med både kvalitet och funktion på de substituerande produkterna. I vårt fall peg-kompresser, sondmaterial och inkontinenshjälpmedel.

Det ska vara likvärdigt. Det är det aldrig, men man anpassar sig och dessutom är man tacksam för att skattemedel finansierar denna förmån. Men nu får det faktiskt vara nog! Över huvudet på oss alla har man i regionens upphandlingsgrupp, säkert i all välmening, bestämt att stora inkontinenshjälpmedel måste vara andningsbara. Detta innebär att de blöjor med plastad baksida som gjort hela skillnaden för hjälpmedelsbrukaren i familjen, inte längre går att få tag på. Efter många om och men medgavs det att en dispens för en annan icke-andningsbar produkt skrevs. Sedan tog det stopp igen.

Har ni någon gång reflekterat över hur det känns att sitta nerkissad i sin rullstol eller att vakna mitt i natten i en pöl av urin, när man vet att det finns blöjor som fungerar? Ni kan lätt få en uppfattning om problemets dignitet om ni under fikarasten på jobbet, sätter er på en stol med stoppad dyna, gärna en soffa, och kissar. Först blir det varmt. Urinen sprider sig sedan inifrån och ut via kläderna, dina favoritbyxor och den svindyra tröjan. Då blir det kallt. Det luktar inte hallon när urinen reagerar med rumsluften. Du har just kissat ner dig omgiven av andra människor. Kändes det värdigt? Kändes det som något man vill upprepa flera gånger varje dygn?

I dag har jag beställt det aktuella, icke-andningsbara inkontinensskyddet via ett apotek på nätet. Fakturan på drygt 1200 kronor kommer jag att skicka till Region Halland, det är nämligen där den hör hemma.

Tina Hildesjö Persson

Svar direkt

Vi förstår mycket väl din frustration utifrån det du beskriver. Precis som du skriver, så är syftet med upphandling inte att försämra för er eller någon annan. Låt oss beskriva vilka möjligheter som finns:

Region Halland erbjuder hjälpmedel till personer som är i behov av detta för att klara det dagliga livet. Det kan handla om hjälpmedel för att till exempel äta, klä sig eller sköta sin personliga hygien. Vid utprovning av hjälpmedel görs en individuell bedömning av personens behov. För att säkerställa att hjälpmedlet fungerar som det är tänkt görs även uppföljningar för att se om behovet har ändrats över tid. Är man inte nöjd med sitt hjälpmedel, exempelvis inkontinensskydd, bör man ta kontakt med den person som skrivit ut hjälpmedlet.

Om en befintlig produkt byts ut ska förskrivaren informera berörda personer om detta och berätta vilka hjälpmedel som finns att välja på. Avtalstiden för inkontinenshjälpmedel är fyra år och vid en upphandling ställs tydliga krav på hög kvalitet. I Sverige ställs krav på att inkontinensskydden ska vara andningsbara eftersom det leder till en bättre hudhälsa. Andningsbara inkontinensskydd förhindrar även rodnad och irritation, som är ett vanligt förekommande problem i samband med användandet av inkontinensskydd.

Om det finns behov av produkter som inte ingår i Region Hallands utbud kan förskrivande sjuksköterska ansöka om tillägg av produkter.

Förskrivande sjuksköterska är välkommen att kontakta oss på Hjälpmedelscentrum för vidare dialog om vilka lösningar som finns. Hoppas att detta kan vara starten för en fungerande lösning för er.

Susanne Åkerborg

avdelningschef

Hjälpmedelscentrum Halland