Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Faktaresistens eldar på den globala uppvärmningen

Det är historiens ironi att vid en tidpunkt när klimatförändringarna efterfrågar expertis har tilltron till vetenskap polariserats.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det är historiens ironi att vid en tidpunkt när klimatförändringarna efterfrågar expertis har tilltron till vetenskap polariserats. Det är inte forskningens förnuftiga frågor om existentiella hot mot livet på jorden som driver politiken utan snarare hat och motvilja mot invandrare och bensinpriser.

Beaktat inflation och bränsleförbrukning är bensinkostnaden i Sverige dock inte högre i dag än för 15 år sedan och utgör en allt lägre andel av vår inkomst, 4,2 procent 2019 jämfört med 5,4 procent år 2000 beräknat på befolkningens genomsnittliga körsträcka och inkomst.

Trump och Åkesson har förändrat spelplanen för hur politiska samtal förs. Klimatfrågan borde inte stå mellan politiska grupperingar utan mellan dårskap och förnuft. Högernationalismens mål är dock att sudda ut gränsen mellan sanning och lögn och då blir även vetenskapen ett opålitligt etablissemang riktat mot folket.

Bortsett från SD, som har faktaförnekelse som ideo­logi, får M och KD sämst klimatbetyg från både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden. M och KD verkar mer oroade över åtgärder för att motverka global uppvärmning än för de gigantiska samhällsekonomiska konsekvenser som blir följden av att jordens temperatur stiger.

Vi kan notera att det är just de politiker som visar mest motvilja mot migranter som också med sin klimatpolitik bidrar mest till att skapa historiens största våg av flyktingar, flera hundra miljoner enligt FN, för vilka man sedan tänker stänga gränserna, begränsa asylrätten, minska biståndet och låta de fattigaste ta ansvaret.

Det är lätt att stämma in i Greta Thunbergs kloka reflektion över hur man ska få ungdomar att bry sig om skolans kunskap när inte politiker bryr sig om forskningens fakta om klimatet.

Göran Lund