Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med Liberalernas energipolitik räddar vi klimatet samtidigt som vi ser till att inte dra undan mattan på företagen som är ryggraden i vårt samhälle, skriver företrädare för partiet. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Med Liberalernas energipolitik räddar vi klimatet samtidigt som vi ser till att inte dra undan mattan på företagen som är ryggraden i vårt samhälle, skriver företrädare för partiet. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Företagen behöver rimliga och stabila elpriser

Med Liberalernas energipolitik räddar vi klimatet samtidigt som vi ser till att inte dra undan mattan på företagen som är ryggraden i vårt samhälle.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

December var kallare än normalt, i kombination med elpriser som slog historiskt höga nivåer gjorde att elräkningen som kom till både privatpersoner och företag var en chock!

I veckan har vi kunnat läsa om personer som inte har råd att värma upp boendet eller duscha så ofta som man vill. Många företag drabbas otroligt hårt av dessa elpriser. Dessutom drabbar detta oss extra hårt i södra Sverige.

Detta är en stor anledning till att Liberalerna aldrig gick med i energiöverenskommelsen. Vi har hela tiden ansett att vi behöver ha en mix i elsystemet där vattenkraft och kärnkraft utgör balansen för stabila elpriser när vind- och sol-anläggningar inte kan leverera el. Klimatet kan inte vänta. Samtidigt kan vi inte slå undan benen på företag och hushåll med helt orimliga nivåer på elpriser.

Liberalerna har konstruktiva förslag för en hållbar omställning både på kort och lång sikt.

• Vi vill sänka energiskatten med fyra miljarder kronor och sedan fortsätta sänka den successivt under nästa mandatperiod.

• Möjliggöra att man kan bygga nya generationens kärnkraft som använder det kärnbränsle som nu behöver slutförvaras för att få ut ytterligare el.

• Gör om prissättningen så att elproducenterna får betalt även för att de bidrar med frekvensstabilitet i elnätet.

• Att statliga Svenska kraftnät presenterar en plan för att analysera, mäta och underhållsplanera och därefter höja kapaciteten i elnätet.

• Inför tidsfrister för prövning av miljötillstånd när beslutsunderlaget är tillräckligt.

Med Liberalernas energipolitik räddar vi klimatet samtidigt som vi ser till att inte dra undan mattan på företagen som är ryggraden i vårt samhälle. Vi vet att vi kan klara en klimatomställning i en växande ekonomi där företagen blir en del av lösningen. För det krävs stabila och rimliga elpriser årets alla dagar och dygnets alla timmar.

Cecilia Rönn (L), riksdagskandidat

Anders Blomqvist (L), ordförande Halmstad

Niclas Bexelius (L), kandidat kommunfullmäktige Halmstad

Jan Gottfridsson (L), ordförande Laholm

Elvis Regan Begic (L), gruppledare Laholm

Bengt-Åke Torhall (L), ordförande Hylte