Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Prissättningen på vattentjänster i Sverige är i behov av att utvecklas – helt rätt – men att konkreta förslag saknas är inte rättvisande.” Bild: Claudio Bresciani / TT
”Prissättningen på vattentjänster i Sverige är i behov av att utvecklas – helt rätt – men att konkreta förslag saknas är inte rättvisande.” Bild: Claudio Bresciani / TT

Förändringsprocessen behöver ske på flera nivåer

Nuvarande lagstiftning bjuder inte självklart på de möjligheter som LBVA tror behövs, nämligen att priset kopplas till mängden dricksvatten som förbrukas.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren "Sänk den fasta avgiften – höj priset", hallandsposten.se samt HP 13/11.

Prissättningen på vattentjänster i Sverige är i behov av att utvecklas – helt rätt – men att konkreta förslag saknas är inte rättvisande. Laholmsbuktens VA (LBVA) jobbar kontinuerligt tillsammans med branschkollegor för att utveckla en prissättning som gynnar vattensmarta beteenden och här finns flera konkreta förslag.

Nuvarande lagstiftning bjuder inte självklart på de möjligheter som LBVA tror behövs, nämligen att priset kopplas till mängden dricksvatten som förbrukas. Vi klarar inte detta arbete på egen hand, förändringsprocessen behöver ske på flera nivåer.

Orsaken till att vi behöver ökade vattenresurser till Halmstads och Laholms kommuner är i grunden inte kopplat till befolkningsökningen utan till att vi saknar försörjningstrygghet i vår reservvattentillgång. LBVA vill utveckla en kompletterande vattentjänst där målet är att ersätta viss andel av dagens dricksvattenanvändning med annat vatten vilket bland annat stora verksamheter kan dra nytta av i sitt miljöarbete.

LBVA ska bidra till att de globala målen uppnås genom att leverera friskt dricksvatten till både nuvarande och kommande generationer. Därför är det viktigt för oss att vi alla använder rätt vatten till rätt sak i så stor utsträckning som möjligt.

Mattias Leijon, vd Laholmsbuktens VA AB