Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Får vi plats på bussarna?

Jag såg på tv att man ska ändra utsidan men även insidan på våra lokalbussar. Jag hoppas att ni då tänker på oss som går med våra rullatorer! Var ska vi få plats? Var ska vi sitta?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Kan ni ordna så att det går att sänka bussarna när vi ska gå av och på. I dag har vi ingen anvisad plats, vi sitter där det är skyltat endast för barnvagnar och rullstolar.

Vi är många som upplever det förfärligt att åka buss på grund av den dåliga servicen vi får.

Äldre dam med rullator

Svar direkt

För Hallandstrafiken är hög tillgänglighet prioriterad i all vår trafik. I det nya trafikavtal som träder i kraft i juni 2020, är det kravställt att det ska finnas plats för två rullstolsplatser på stadsbussarna och att samtliga fordon, oavsett stads- eller regionbuss, ska vara av typen lågentré så att man ska kunna stiga på bussen genom fram- eller mittdörren, i markplan. Man ska inte behöva ta sig upp för något trappsteg. Både dagens och framtida bussar har möjlighet att ”niga”. Det vill säga att närma sig markplan för att göra det så enkelt som möjligt att ta sig ombord.

Hallandstrafiken jobbar ständigt, med både kommunerna och Trafikverket, för att även anpassa hållplatserna med kantsten för att göra denna nivåskillnad så liten som möjlig. När det gäller reserverade säten ombord så kommer de att synas tydligare i och med det nya trafikavtalet, från juni 2020. Ryggtyget på reserverade säten ombord kommer då att utmärkas mycket tydligare genom att vara i annan färg än resterande säten.

Föraren ska självklart vara behjälplig för kunder som har extra behov och det är tråkigt att höra att insändaren upplever ett dåligt bemötande. Så ska det förstås inte vara. Hallandstrafiken jobbar ständigt tillsammans med våra trafikföretag för att säkra förarens bemötande som är en av de viktigaste personerna i kundmötet. Vi har därför framfört insändarskribentens synpunkter till trafikföretaget.

Daniel Bernhardt

Hallandstrafiken AB

enhetschef Buss & Taxi