Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Extra nattåg när Kiss spelar – hur blir det med andra konserter?

Hur kommer det sig att det är vilket band som spelar som avgör om det blir extra tåg?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Angående extra nattåg från Göteborg till Halmstad i samband med Kiss-konsert. Hur kommer det sig att det är vilket band som spelar som avgör om det blir extra tåg? Mig veterligen sattes det till exempel aldrig in något extra tåg när The Cure spelade på Scandinavium 2016. Jag antar att det inte blir nu heller när de spelar på Scandinavium i oktober. Man får alltså boka hotell denna gång också.

Undrar hur Hallandstrafiken resonerar. Utgår de ifrån att viss musiksmak endast är etablerad i storstäderna? Längre tillbaka i tiden fanns det ett nattåg från Göteborg enligt tidtabell. Kan kanske vara något att fundera på att återinföra.

Jumping someone else's train

Svar direkt:

Vi på Hallandstrafiken vill såklart köra så många extrainsatta konserttåg som möjligt, eftersom vi vet att det blir enklare och smidigare att komma hem efteråt. Och att konserttågen är och har varit mycket uppskattade just därför.

I år är det klart att vi kör konserttåg från Göteborg i samband med Kiss junikonsert, sedan jobbar vi på att kunna köra fler extratåg i samband med andra stora konserter och evenemang i Göteborg. Det här året finns det ju många godbitar för många olika smaker i Göteborg.

Om det blir ett konserttåg eller inte beror i huvudsak på två förutsättningar. Dels att vi bedömer att det finns ett tillräckligt stort publik- och resandeunderlag, dels att vi får Trafikverkets tillstånd att köra de extrainsatta tågen. Om båda dessa förutsättningar faller på plats blir det oftast ett konserttåg. Vi återkommer med besked om hur det blir med fler konserttåg under året. Vi avvaktar just nu besked från Trafikverket.

Varför vi inte körde ett konserttåg 2016 kan jag faktiskt inte svara på, liksom att det inte går att svara på hur vi gör med The Cure i höst. Men generellt är det mycket lättare att få tillstånd att köra extrainsatta tåg under sommaren, när tågtrafiken är glesare.

När det gäller permanenta nattåg från Göteborg och söderut så är det inget som är aktuellt i dagsläget av det enkla skälet att resandet visat sig vara för lågt. Vi ser i dag ingen efterfrågan på den typen av tågavgångar, som skulle motivera en förändring av det beslutet.

Peter Gyllander, press- och informationschef, Hallandstrafiken AB