Carlos San Juan, 78, inför överlämnandet av en låda fylld med underskrifter i Madrid den 8 februari.
Carlos San Juan, 78, inför överlämnandet av en låda fylld med underskrifter i Madrid den 8 februari. Bild: Paul White

Ett upprop mot bankernas tilltagande digitalisering – tänk om det kunde hända här

2010 hade Spanien 43 000 bankkontor, 2021 fanns bara hälften kvar. Nedskärningen drabbar både landsbygden och städerna.

ANNONS
|

Tänk om sådant som i Spanien skulle kunna hända i Sverige: för några få veckor sedan startades där ett upprop mot bankernas tilltagande digitalisering, ett hinder för äldre människor, ansåg initiativtagare Carlos San Juan, pensionerad läkare från Valencia. En femtedel av spanjorerna är över 65 år gamla, bankerna har glömt de äldre, anser han.

"Digitaliseringen är billigare och bekvämare för många, inte minst för bankerna, men 45 procent av befolkningen är inte uppkopplad och kan eller vill inte ha internetbanktjänster”, hörde jag honom säga i programmet Europa heute i Deutschlandfunk, 7 februari.

2010 hade Spanien 43 000 bankkontor, 2021 fanns bara hälften kvar. Nedskärningen drabbar både landsbygden och städerna.

ANNONS

Uppropet ”Jag är äldre men ingen idiot” (soy mayor pero no idiota) blev en storm. Över en halv miljon personer undertecknade på kort tid. Upproret har nu nått parlamentet där tre partier lovar mer personlig service för äldre människor. Underskrifterna överlämnas till näringslivsministeriet den 8 februari.

"Med mig har jag över 500 000 namn och med mig i hjärtat de många, många människor som inte förmådde underteckna petitionen”, säger dr Carlos San Juan.

I Laholm kan vi vänta med upproret. Som tur är har vi ju Länsförsäkringar Bank och Sparbanken kvar. Och där finns vänlig och behjälplig personal.

Susanne Gerstenberg

ANNONS