Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns många skäl att fira Nordens dag, menar insändarskribenten. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Det finns många skäl att fira Nordens dag, menar insändarskribenten. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ett samarbete värt att flagga för

Det nordiska samarbetet har betytt mycket, mer än många kanske tänker på.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Den 23 mars firas Nordens dag för att uppmärksamma den nordiska samhörigheten och samarbetet. Det var just den 23 mars för 60 år sedan som Helsingforsavtalet undertecknades – avtalet som slår fast hur samarbetet i Norden ska gå till.

Det nordiska samarbetet har betytt mycket, mer än många kanske tänker på. Det har länge varit enkelt att resa och arbeta i Norden. Våra lagar och regler liknar varandra och det bedrivs ett omfattande gemensamt arbete för att lösa de stora samhällsutmaningarna, inte minst i klimatfrågan. Genom mängder av initiativ på kulturområdet har många svenskar fått upp ögonen för de andra ländernas litteratur, film, teater och konst.

Det är dessutom trevligt att företa kulturresor i våra nordiska grannländer.

En tredjedel av Sveriges befolkning har någon slags nära relation till ett annat nordiskt land.

Det finns alltså många skäl att fira Nordens dag. Ett bra sätt att uppmärksamma dagen är att många kommuner den 23 mars hissar de fem nordiska flaggorna.

Halmstads kommun har meddelat att man avser att “flagga nordiskt” den 23 mars, vilket bland andra vi i Halmstadavdelningen av Föreningen Norden är mycket glada för.

Ni som är i Halmstad den 23 mars, stanna upp framför rådhuset och känn stolthet när ni ser de fem nordiska staternas flaggor fladdra i vinden!

Våra nordiska länder är ganska små. Men vi har mycket gemensamt, och vi är bra på att samarbeta. Det gör oss starkare – och det gör i slutänden Norden till en bättre plats att leva och bo på för alla. Det är värt att flagga för!

Vårhälsningar,

Bengt-Åke Helleklev

avdelningsordförande Föreningen Norden Halmstad