Kommunfullmäktige kan inte och ska inte besluta om några riktlinjer vad det gäller bedömning av LSS. Varje ärende ska prövas utifrån individens behov inför beslut, skriver Thomas Jönsson.
Kommunfullmäktige kan inte och ska inte besluta om några riktlinjer vad det gäller bedömning av LSS. Varje ärende ska prövas utifrån individens behov inför beslut, skriver Thomas Jönsson. Bild: Stefan Gustavsson / SvD / TT

Ett försök att lägga ut dimridåer

Det finns inget behov av något beslut i kommunfullmäktige för att socialnämnden ska ändra sina beslut vad det gäller nivån på assistenttimmar.

ANNONS
|

Svar till Roland Norrman, Erik Semb och Kenneth Camitz, 2/6.

Att påstå att jag för ett vilseledande och ohederligt resonemang här på insändarsidan är väldigt magstarkt och i sig ohederligt. Jag skrev följande i min insändare, "Det finns minst 230 kommuner i Sverige som gör en helt annan bedömning än socialnämnden i Laholm. Bland de kommunerna är Halmstads kommun som nyligen fattade ett beslut om en utökning till 100 timmars personlig assistent till en kommuninvånare. Det innebär att det kan även socialnämnden i Laholm göra genom att fatta ett annat mänskligt beslut, när det gäller nivån på antalet assistenttimmar." Det är fakta från andra politiker på riksplanet.

ANNONS

Att hänvisa till att det finns en rättspraxis som socialnämnden måste följa är bara ett försök att lägga ut dimridåer. Socialnämnden kan alltid ta beslut som är mer positivt för den enskilde medborgaren än vad lagstiftningen och eventuell praxis avser. Det vet alla som någon gång jobbat med myndighetsutövning.

Det finns inget behov av något beslut i kommunfullmäktige för att socialnämnden ska ändra sina beslut vad det gäller nivån på assistenttimmar.

Kommunfullmäktige kan inte och ska inte besluta om några riktlinjer vad det gäller bedömning av LSS. Varje ärende ska prövas utifrån individens behov inför beslut. Socialnämnden har fått i uppdrag (delegation) av kommunfullmäktige att bland annat ansvara för verksamheten som omfattar LSS.

Jag har suttit i över 30 år i kommunfullmäktige i Laholm och under den tiden har vi haft fem moderata ordförande, där ibland Roland Norrman. Ingen av dessa tidigare ordförande i socialnämnden har behövt eller begärt riktlinjer från kommunfullmäktige. Man har följt gällande lagstiftning och delegationsordning. Om det är så att den nuvarande socialnämnden med dess ordförande Kenneth Camitz inte klarar av sitt uppdrag ska man inte gå till kommunfullmäktige och begära riktlinjer utan överväga att lämna sina uppdrag med omedelbar verkan.

Jag tycker det är häpnadsväckande att ni som ledande kommunpolitiker så urskillningslöst anklagar politiker i små kommuner för kotteri och kompispolitik. Att vara politiker är ett förtroendeuppdrag som man får av kommuninvånarna. Ett förtroende bygger på en respekt för andra människors åsikter och synpunkter. Då är det viktigt att man som förtroendevald har personliga kontakter med sina väljare, men det framgår tydligt av er insändare att ni inte delar den uppfattningen.

ANNONS

Thomas Jönsson

Ysby

ANNONS