Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ett extra modigt beslut

Vid Centerpartiets stämma nyligen togs beslut om att verka för ett förbud mot omskärelse av pojkar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ett beslut som mötts av kritik från utövare av de religioner som ser omskärelse som en del av deras religion(frihet). Ett beslut som därför är extra modigt och som gör oss stolta som centerpartister.

Som förälder har du ett stort ansvar och det är många beslut som ska fattas när man som förälder ska uppfostra och ta hand om sina barn. De beslut som tas ska skydda barnet under uppväxten och göra det redo för vuxenlivet. Ett barn kan inte försvara sig mot vuxnas beslut, och därför är det extra viktigt att man som förälder beslutar med barnets bästa i fokus.

En omskärelse innebär ett fysiskt ingrepp som är medicinskt omotiverat. Det innebär att en mycket känslig del av penis skärs bort. Att skära bort denna del av förhuden handlar om ett smärtsamt, oåterkalleligt ingrepp som varken är medicinskt eller etiskt försvarbart, och som kan medföra både komplikationer i samband med ingreppet eller senare i livet. Därför måste staten våga värna och stå upp för barnets integritet i detta.

Centerkvinnornas ställningstagande mot omskärelse av barn handlar inte om religion utan om barnrätt. Omskärelse av pojkar görs ofta i spädbarnsålder. Det finns inga möjligheter för barnen själv att bestämma över ett sådant beslut.

Den 1 januari 2020 blir Barnkonventionen lag i Sverige och det är skäl nog till att förbjuda ingreppet. I artikel 24 punkt 3 i barnkonventionen fastslås att alla effektiva och lämpliga åtgärder i syfte att avskaffa traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska vidtas.

Vi har i Sverige förbud mot barnaga, och förbud mot att ha sex med barn under 15 års ålder. Det här är ett förbud i samma anda. Det handlar om att skydda barnet. Att befästa att barnet har rätt till sin egen kropp.

Den pojke som i vuxen ålder väljer att omskära sig kan göra det, för att han vill. Men ingen annan ska bestämma över barnets kropp i detta avseende.

Centerkvinnorna i Holm, genom

Annika Johansson Sävborg

ordförande

Ewy Henriksson

sekreterare