Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Etniska svenskar blir en minoritet

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

När invandringen debatteras brukar ett viktigt faktum komma bort i diskussionerna om arbetslöshet, integration och kulturkrockar: om dagens storskaliga invandring får fortsätta kommer vi etniska svenskar att bli en minoritet i Sverige. Vi kan komma att hamna i ungefär samma situation som indianerna i Amerika, aboriginerna i Australien och kopterna i Egypten. Man kan anse att detta är bra eller dåligt, men denna ödesfråga bör lyftas upp och diskuteras öppet och obehindrat så att folket får möjlighet att fritt ta ställning till den.

Eftersom den svenska befolkningsstatistiken bara omfattar födelseland och inte etnicitet är den ganska undermålig för att beskriva utvecklingen, och därför får folkutbytespolitiken exemplifieras med siffror från Storbritannien som är ett likartat land med en mer utförlig statistik.

Storbritanniens ursprungsbefolkning, vita britter, var i folkräkningen år 2011 i minoritet i London där de utgjorde 44,9 procent av befolkningen jämfört med 59,8 procent år 2001. I England och Wales var 80,5 procent av befolkningen vita britter år 2011 jämfört med 87,4 procent år 2001. Professor David Coleman vid Oxforduniversitet förutspådde år 2013 att vita britter kommer att bli en etnisk minoritet i hela landet år 2066 på grund av hög invandring och höga födelsetal bland invandrare. Detta kan dock förhindras eller åtminstone fördröjas genom en striktare invandringspolitik vilket det regerande Konservativa partiet har utlovat under trycket från det framväxande UK Independence Party.

Siffrorna visar dock tydligt att risken fortfarande är mycket stor att vi européer kan hamna i minoritetsställning i våra egna länder.

Fritänkande invandrings­kritiker