Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elpriserna fortsätter att slå nya rekord i elprisområde 4. Bild: Johan Nilsson/TT
Elpriserna fortsätter att slå nya rekord i elprisområde 4. Bild: Johan Nilsson/TT

Energifrågan kräver beslutsamma politiker

Som invånare måste man kunna lita på att det grundläggande i vårt samhälle är tillgängligt för alla, där ingår tillgång till el till ett rimligt pris.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Senaste veckan är det en fråga som kommit upp i våra valstugor och sociala medier, en fråga som överskuggar allt – de ökade kostnaderna och energipriserna. Många är oroliga på riktigt, hur ska man klara vintern ekonomiskt?

Det är inte konstigt, priserna har skenat och elbolag går ut och säger att man som privatperson behöver en buffert på 50 000 kronor för att klara av vinterns elkostnad i hushållet. Samtidigt ökar kostnaderna för mat. Och vad gör vi i politiken? Jo, vi bråkar om vem som bär ansvaret, om vem som avvecklade kärnkraften, om vem som inte byggt ut stamnätet, om vem som inte byggt ut vindkraften.

Oavsett vad man tycker så tror vi att vi kan vara överens om att så här kan vi inte ha det. Som invånare måste man kunna lita på att det grundläggande i vårt samhälle är tillgängligt för alla, där ingår tillgång till el till ett rimligt pris. Som politiker/förtroendevald är det vår uppgift att tillsammans skapa det vi tror är bäst för medborgaren och vårt gemensamma samhälle. Att ha tillgång till el, till ett rimligt pris, är en förutsättning för det samhälle vi lever i i dag. Här måste vi komma överens om en lösning.

Det handlar inte bara om att hushållen ska ha råd att laga mat, ha sin frys påslagen, kunna titta på tv och kunna värma sitt hem. Det handlar förstås också om att våra företag ska ha råd att fortsätta sin verksamhet, en verksamhet som ger jobb till anställda som får lön och som betalar skatt.

Vår energipolitik kräver beslutsamma politiker som tar ansvar. Det gör vi i Centerpartiet. Vi tar ansvar för en hållbar framtid, med satsningar på vindkraft till havs, solceller på alla tak, ökad effekt på de kärnkraftverk vi har idag, ett stamnät som kan leverera den el vi producerar och priser som speglar den elproduktion vi har i Sverige. För Sveriges bästa.

Victor Rundqvist (C)

kommunrådskandidat

Annika Johansson Sävborg (C)

fullmäktigekandidat