Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tyvärr finns en stor okunskap och ovilja bland en del hundägare att uppfostra sina hundar. Detta gäller absolut inte alla, men det finns en klick som fördärvar för seriösa hundägare, skriver insändarskribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT
Tyvärr finns en stor okunskap och ovilja bland en del hundägare att uppfostra sina hundar. Detta gäller absolut inte alla, men det finns en klick som fördärvar för seriösa hundägare, skriver insändarskribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT

En trogen vän – eller en pest och pina för grannarna

Borde självklart ligga i HFAB:s intresse att vara delaktiga i att förebygga olägenhet, eftersom detta påverkar trivseln och miljön i boendet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå Svar direkt av Sandra Troedson, marknads- och kommunikationschef på HFAB, på insändaren ”Varför skriver man inte: ’I tvättstugan gäller dessa regler’?”, 28/3.

Att det är viktigare att förmedla regler med en "trevlig ton" och "positivt tilltal" blir lite märkligt, det känns som att reglerna kommer i andra hand och att andra faktorer är viktigare.

När man förmedlar regler måste huvudfokus och målsättningen vara tydlighet och inget annat, just för att inte missförstånd/misstolkningar skall uppstå, för det är ju tydlighet som är en av grundtankarna med regler och lagar.

Det finns ju inga regler uppsatta i trapphus.

Det är ju precis det som efterfrågas.

Låt Johanna Leihed ta fram de regler hon nämner i reportaget i "Hallå" med fokus på tydlighet, och sätt upp dom i trapphusen snarast.

"Hundar får inte skälla". Hundar är ett fantastiskt sällskap och en trogen vän, men kan även vara pest och pina för grannarna. Hundtätheten i mitt bostadsområde har ökat markant under pandemin, och det är trevligt med seriösa hundägare med väluppfostrade hundar. Men tyvärr finns en stor okunskap och ovilja bland en del hundägare att uppfostra sina hundar. Detta gäller absolut inte alla, men det finns en klick som fördärvar för seriösa hundägare, och det är mycket beklagligt.

Hundägare måste lära sig hur man utövar ledarskap och hanterar sin hund, hundar skäller och stör för att dom tillåts att göra det, allt annat är bortförklaringar. Detta borde självklart ligga i HFAB:s intresse att vara delaktiga i att förebygga olägenhet, eftersom detta påverkar trivseln och miljön i boendet.

Ett sätt kan vara att knyta till sig Brukshundklubbarna på de orter där dom finns, en åtgärd kan vara att man öppnar upp för Brukshundklubbarna att annonsera och informera om sin (kurs)verksamhet i de informationskanaler som HFAB har, som till exempel tidningen "Hallå" och HFAB:s hemsida. Bygg rastgårdar, där det finns möjlighet.

Tydlighet är grunden för effektivt lärande.