Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skribenten anser att regeringens pensionsförslag om garantitillägg är orättvist mot dem som arbetat. Bild: Henrik Montgomery/TT
Skribenten anser att regeringens pensionsförslag om garantitillägg är orättvist mot dem som arbetat. Bild: Henrik Montgomery/TT

En stor skam att det arbetande folket behandlas på detta sätt!

Efter ett långt och slitsamt arbetsliv skall ingen på sin ålders höst behöva gå med tiggarstaven i hand!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vems plånbok ska länsas denna gång? Denna fråga bör var och en ställa sig nu när regeringens vårbudget är framlagd!

I denna har nämligen lagts fram ett förslag om en pensionsreform som beräknas kosta mellan 10 - 15 miljarder kronor om året. Någon plan för finansiering har inte presenterats. Man kan dock utgå från att det blir det arbetande folket som får stå för notan med höjda skatter och pålagor.

Reformen består av ett skattefritt garantitillägg på 1 000 kronor per månad samt höjt bostadstillägg för de 600 000 pensionärer som inte förvärvsarbetat och därför inte betalat skatt och pensionsavgifter. Många av dem är utlandsfödda. Efter reformens genomförande går det att kvittera ut: Garantipension 7 890 kronor, Garantitillägg 1 000 kronor, Bostadstillägg 6 990 kronor. Totalt per månad efter skatt: 15 880 kronor!

De 1,5 miljoner pensionärer som arbetat hela livet och själva jobbat ihop sin pension får i genomsnitt efter skatt ut 11 800 kronor per månad i allmän pension – långt under EU:s fattigdomsgräns på 12 600 kronor per månad! Också betydligt mindre än de som inte arbetat alls i Sverige!

Detta är givetvis helt oacceptabelt! För att locka mottagarna av garantitillägget till valurnorna har regeringen valt att första utbetalningen ska ske i augusti månad – två veckor före valet till riksdagen! Rejält valfläsk med andra ord! Det är en stor skam att regeringen behandlar det arbetande folket på detta sätt! Efter ett långt och slitsamt arbetsliv skall ingen på sin ålders höst behöva gå med tiggarstaven i hand!

Det arbetande folket förväntar sig nu att oppositionspartierna vaknar upp ur sin törnrosasömn och tar pensionsfrågan på allvar! Det ska ha lönat sig att arbeta, betala skatt, och pensionsavgifter! För att respektavståndet skall upprätthållas till dem som inte arbetat krävs att den allmänna pensionen ökar med 3 000 kronor per månad för alla som själva jobbat ihop sin pension! Om garantitillägget införs bör det av rättviseskäl omfatta alla pensionärer i Sverige!

Mårten Pettersson

Pensionsupproret i Varberg

medlem i SPF-Seniorerna