Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Erik Nylander/TT

En spindel i vårdadministrationen

I dag 9 december är det Medicinska sekreterardagen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vad är då medicinska sekreterare? Jo det är proffsen inom svensk vårdadministration. De håller ihop vårdkedjorna, dokumenterar, tar emot patienter och inte minst hjälper till i vår digitala värld kort sagt det mesta inom vårdadministration. De allra flesta trivs och vet vilket viktigt arbete de gör i vården. Tyvärr får alldeles för många litet eller inget erkännande för sin arbetsinsats.

Utbildningen för att bli medicinsk sekreterare är nu två års eftergymnasial utbildning. Trots detta så har man löner som ligger lika med andra yrkesgrupper med gymnasial utbildning. Det måste löna sig att utbilda sig, annars kommer även medicinska sekreterare snart också att vara ett bristyrke. Vi ser redan detta i andra delar av landet.

Att vara medicinsk sekreterare måste göras mer attraktivt, med moderna arbetsvillkor och en löneutveckling, man måste kunna göra en karriär även utan att byta yrke. Varför inte låta våra medicinska sekreterare få utöva sin kompetens fullt ut? Då finns det pengar att spara inom vården. Våra vårdnära yrkesgrupper kan mer koncentrera sig på mötet med patienten.

Vision Region Halland

Lennart Johansson

avdelningsordförande

Slavica Olander

nationella nätverket medicinska sekreterare