En principiell fråga som berör hela stadens framtida gestaltning

Frågan om hotellbyggnation i Picassoparken/Österskans har kommit en bit på väg mot ett beslut.

ANNONS
|

Men, man är långt ifrån ett slutligt avgörande. Ett folkligt initiativ har i laglig ordning bidragit till sin rätt i debatten och handläggningen. Man har öppnat politiska och juridiska dörrar för att kommunens alla medborgare skall få sitt ord med i beslutsunderlaget. Dagens (25/3) ledare signerad Mattias Karlsson gör mig betänksam och den måste betraktas som en partsinlaga. Att förminska denna fråga och begränsa den till en fråga om tycke och smak, att folkomrösta om hotellbygge och att utestänga entreprenörer - det är långt ifrån fakta i sakfrågan.

Det handlar om en total förändring av stadsbilden för lång och oöverskådlig framtid. En gigantisk felsatsning och överetablering, vilken slår ut etablerade verksamheter och med sin volym påverkar den stadsmiljön på ett mycket ofördelaktigt sätt. Det handlar i stället om att ta ansvar för och öppna upp för andra alternativ.

ANNONS

Att förvalta och utveckla området i harmoni med omkringliggande miljö och centrumutveckling, på ett sätt som gagnar Halmstads medborgare och näringsidkare.

Det finns gott om entreprenörer som förstår detta och är villiga att delta i projekt som utvecklar staden i denna riktning.

Som oberoende liberal skribent tilldelad redaktionens vassaste penna borde det var en självklar uppgift att göra analyser av den nu pågående processen på saklig grund. Att påstå att initiativgruppens aktiviteter sänder fel signaler till entreprenörer som vill etablera sig i kommunen är inget annat spekulationer, vars syfte är dunkelt. Gör frågan till något större än ett gruppmotstånd till hotell, tycke och smak! En principiell fråga som berör hela stadens framtida gestaltning och därmed en fråga för en folklig förankring.

Lars-Rune Ericsson

Svar direkt:

Först och främst, som politisk redaktör för Hallandsposten har jag tagit ställning för ett hotellbygge på Österskans. Jag är också medveten om att hotellet kan skapa en ny stadsbild men det är också något som jag välkomnar i omdaningen av centrum, och då framför allt att staden öppnar upp sig mot Nissan. Vad gäller överetablering menar jag att en kommun rent principiellt inte bör hindra att en entreprenör satsar på ett nytt hotell i centrum. För att en kommun ska kunna utvecklas behövs det entreprenörer som vågar satsa. Nya aktörer i en stad skapar också konkurrens, vilket i sin tur vässar utbudet till konsumenterna; det blir bättre bullar om det finns två bagare på samma gata.

ANNONS

Mattias Karlsson

politisk redaktör

ANNONS