Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Henrik Montgomery/TT

En plats där alla hör hemma

Jag har vuxit upp med Kulturskolan. Eller Musikskolan som den hette på min tid. En makalös verksamhet, unik i sitt slag.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Musikskolans verksamhet gav mig en identitet, ett sammanhang, ett forum där jag fick utlopp för känslor och tankar. En plats där jag fick vara mig själv och växa i min egen takt. Musikskolan blev avgörande för att i ungdomens tid av vilsenhet ändå behålla fotfästet. Jag vet att jag delar min berättelse och erfarenhet med många fler. Jättemånga.

I dag går min son på Kulturskolan. Tillsammans med honom går jag genom korridorerna på Najaden flera gånger i veckan. Jag slås alltid av samma saker. Mångfalden. Glädjen. Energin. Den påtagliga känslan av tillhörighet. Tjejer och killar i alla åldrar och med olika bakgrund samlas och samsas på ett självklart sätt i lokalerna. Alla tycks se och respektera varandra. Alla blir sedda av personalen. Genom min son ser jag att Kulturskolan än i dag betyder samma saker för barn och ungdomar som den alltid har gjort.

Kulturskolan är så mycket. Ett sammanhang fritt från de sociala och kulturella utmaningar som många barn i dag möter i den vanliga skolan och på internet. Ett forum för att uttrycka sig och få utlopp för känslor och tankar i konstruktiv form. En plats där hela familjer möts genom det gemensamma engagemanget för kultur, oavsett var i stan man bor, oavsett vad man jobbar med och oavsett vad man har för ursprung. En plats där alla hör hemma.

När jag läser om besparingsförslagen för Kulturskolan. Och när jag lägger ihop det med insikten om Kulturskolans betydelse för så många. Då blir jag illa berörd. Bevara och förstärk Kulturskolans ställning! Ge personalen uppskattning och uppmuntran, inte nedskärningar. Måna om Kulturskolan som gränslös och fördomsfri arena för integration, gemenskap och sammanhang. Ge Kulturskolan möjlighet att ge fler ungdomar samma chans till livsavgörande erfarenheter och upplevelser som så många redan har fått genom åren.

Rör inte Kulturskolan!

Therese Ahrling

kulturskoleförälder och före detta elev

LÄS MER: Kulturskolan tvingas höja avgifter och dra ner på personal

LÄS MER: Rickard Söderberg rasar över Kulturskolans besparingar – vill sjunga för politikerna

LÄS MER: Besparing som kan slå hårt på Kulturskolan