Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om fjärrvärme är den rätta lösningen för centrala Laholm borde den väl också vara den rätta för Knäred?, frågar sig skribenten apropå att panncentralen och fjärrvärmenätet ska skrotas. Bild: HP/arkiv
Om fjärrvärme är den rätta lösningen för centrala Laholm borde den väl också vara den rätta för Knäred?, frågar sig skribenten apropå att panncentralen och fjärrvärmenätet ska skrotas. Bild: HP/arkiv

En ny flispanna känns som en tryggare lösning

Om fjärrvärme är den rätta lösningen för centrala Laholm borde den väl också vara den rätta för Knäred?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I början av 1980-talet byggdes en anläggning som förser Laholms kommuns fastigheter i Knäred med fjärrvärme. Som bränsle användes flis huvudsakligen från sågverk i Knäred och Skogaby.

Detta var en bra lösning med miljövänligt bränsle och korta transporter. Som reserv användes gasol sporadiskt. För några år sedan gick man dock helt över till gasol eftersom flispannan var uttjänt.

I fjor framkom i pressen att man ämnar skrota panncentralen och fjärrvärmenätet och i stället installera bergvärmepumpar vid de aktuella fastigheterna.

För mig verkar det minst sagt oseriöst att avveckla befintligt fjärrvärmenät med möjlighet att använda inhemskt miljövänligt bränsle med ett relativt stabilt pris. Att göra sig beroende av el med extremt varierande pris, och normalt högst på vintern, verkar för mig obegripligt. Även om en ny flispanna kostar ”flis” känns det som en tryggare lösning.

På allra senaste tiden har man dessutom kunnat läsa i HP och LT att det planeras för en utbyggnad av fliseldad fjärrvärme i Laholm. Visserligen är det tydligen inte kommunen som gör utbyggnaden, men ändå har planer på att ansluta fastigheter i centrum till fjärrvärmenätet. Ekonomi- och miljöförutsättningarna borde väl vara desamma i Laholm och Knäred?

Jag efterlyser något slags konsekvent tänkande i Laholms kommun. Om fjärrvärme är den rätta lösningen för centrala Laholm borde den väl också vara den rätta för Knäred?

Johnny Karlsson

Knäred

LÄS OCKSÅ: Nya fjärrvärmen har slagit på tändningen

LÄS OCKSÅ: Kommunala bolagets miljonsatsning – skrotar fjärrvärmen

LÄS OCKSÅ: Laholmshem tänker skrota fjärrvärmen i Knäred