Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det behövs en livsmedelsstrategi som gynnar det mest hållbara lantbruket, menar skribenten. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Det behövs en livsmedelsstrategi som gynnar det mest hållbara lantbruket, menar skribenten. Bild: Stina Stjernkvist/TT

En livsmedelsstrategi som gynnar det mest hållbara lantbruket

Vi behöver en hållbar och stark produktion i hela vårt avlånga land, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I skrivande stund är det väldigt torrt på våra fält. Klimatkrisen gör sig påmind dagligen. Maten är på så sätt en gemensam nämnare till flera av vår tids samhällsutmaningar: folkhälsa, klimat, miljö, långsiktig livsmedelssäkerhet genom minskat importberoende och inte minst för landsbygdsföretagande.

I detta nu arbetar regeringen med att stöpa om den svenska livsmedelsstrategin – Livsmedelsstrategin 2.0. För att det ska produceras mer mat i Sverige samtidigt som vi når våra miljömål, så kommer satsningar på ökad ekologisk produktion vara en viktig dellösning.

Vi ekobönder driver våra ekologiska lantbruk för att vi värnar om jordens hälsa, djurens mående och den biologiska mångfalden. Vi vill att framtida generationer ska ha samma förutsättningar för att producera lika mycket, lika näringsriktig och lika god mat som vi gör i dag. Därför vill vi att den nya livsmedelsstrategin ska satsa på:

Lantbruk i hela landet. Vi behöver en hållbar och stark produktion i hela vårt avlånga land. Mångfald av lantbruk och lantbrukare.

Gårdar som klarar produktion och kris och stress. Vi behöver ett resurssnålt lantbruk med minskat beroende av importerade insatsmedel!

Politik som vågar ta ansvar. Staten behöver kompensera för samhällsnyttan som ekolantbruket bidrar med.

En produktion och konsumtion som går hand i hand. Vi behöver mål för att premiera produktion av mat som är bra för både hälsan och klimatet.

På så sätt kan livsmedelsstrategin gynna de mest hållbara lantbruken och vi kan öka produktionen av bra, ekologisk mat.

Gun Ragnarsson, ordförande i Ekologiska Lantbrukarna Halland